Foto: Fred Nijs

Achter de schermen bij Lichtjesavond

Van de redactie

Dinsdag 11 december

Delfts evenementen- en communicatiebureau De Burgemeesters heeft dit jaar de organisatie van Lichtjesavond overgenomen en is daarmee verantwoordelijk voor de twintigste editie. Met nog minder dan een week op de klok kijken we met organisator Guy Verbeek naar het project en geeft hij een uniek kijkje achter de schermen.

Delft - "Halverwege dit jaar werd er gezocht naar een nieuwe organisator voor Lichtjesavond. Evenementenbureau De Burgemeesters organiseert al zeven jaar stadsevenementen waaronder Oranjekoorts, Koningsdag en Delft Serveert. Daarnaast produceren we o.a. de intocht van Sinterklaas, Dodenherdenking Delft, Klassiek Concert op de Markt en de Nieuwjaarsborrel en werken we sinds kort ook mee aan veel landelijke festivals", vertelt eigenaar van De Burgemeesters. Het Delftse evenementenbureau werkte al meerdere edities mee aan Lichtjesavond, dus de beslissing om nu volledige de organisatie op zich te nemen, voelde logisch. "Lichtjesavond hoort bij Delft. Daarom wilden we de organisatie van het evenement binnen de stad houden." Dat het een flinke klus en uitdaging zou gaan worden, daar was Verbeek zich van bewust. "Die uitdaging gaan we graag aan", lacht hij.

Veiligheid voor alles

"Eerdere organisatoren zijn gestopt met de organisatie van Lichtjesavond, dat is natuurlijk niet zonder reden geweest", legt Verbeek uit. Het grootste evenement van Delft trekt meer dan dertigduizend bezoekers en dat brengt hoge veiligheidseisen met zich mee. "Veiligheid kost veel geld en is inmiddels de grootste kostenpost geworden. De stad moet intensief samenwerken om een aantrekkelijk programma neer te zetten, en ondernemers voelen zich beperkt door de veiligheidseisen". Verbeek is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van programma in de stad en zag hoeveel ideeën en plannen er inmiddels zijn geschrapt omwille van de veiligheid. "Dit komt de inhoud wellicht niet altijd ten goede, maar veiligheid is dan ook een complexe en belangrijke factor". Het projectteam van Lichtjesavond bestaat inmiddels uit zeventien man. Vanuit het kantoor in Delft zijn zij de laatste voorbereidingen aan het afronden. "Ik ben ontzettend trots. Als je ziet hoeveel werk dit team de afgelopen maanden heeft verricht, met alle obstakels die we onderweg zijn tegengekomen, dan kan ik niet anders dan heel blij zijn met onze mensen en alle partners die zich inzetten".

De toekomst

Het belooft een mooie editie van Lichtjesavond te worden. Toch plaatst Verbeek een kritische noot. "Na Lichtjesavond is er flink werk aan de winkel. Want in januari zullen we met alle betrokken partijen moeten gaan kijken naar een nieuwe opzet, om met nieuwe mogelijkheden Lichtjesavond terug te brengen naar de top vijf Kerstevenementen van Nederland. Want daar hoort het thuis!"

Meer info op pagina 12 van deze krant of www.lichtjesavonddelft.nl.

Meer berichten