Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

De wereld bestaat niet meer

Bestaat de wereld nog wel? Steeds meer bekruipt mij het gevoel dat onze aarde niet meer is dan een mechanische stem in een routeplanner: over driehonderd meter rechtsaf, de derde afslag op de rotonde, bestemming bereikt. Ik moest eraan denken toen ik een meisje tegen een vriendin hoorde zeggen dat ze naar Almelo ging. Naar Almelo? Het vriendinnetje, vroeg met een vies gezicht waar dat dan wel niet lag. In haar stem klonken visioenen van een beangstigende stad door, met mensen die er in schapenvacht rondliepen, met hun door schimmel aangetaste knuisten een nog levende kip naar binnen propten en hun behoeften openlijk op het marktplein deden. Het meisje antwoordde onverschillig dat ze geen flauw benul had waar het dorp zich bevond. Volgens de routeplanner was het een uurtje rijden, vertelde ze, en daarmee was het onderwerp afgedaan.

Almelo. Het kan net zo goed liggen in Zeeland, of op Schiermonnikoog, wellicht zelfs in het zuidwesten van Griekenland. Friesland is de hoofdstad van Brussel, Zwitserland ligt in Zweden en voor de Veluwe moet je vier uur vliegen. Ik geef toe dat ook ik de routeplanner gebruik, alleen kijk ik altijd op de kaart welke route de app voor mij heeft uitgestippeld. Ik wil begrijpen waar ik naartoe geloodst wordt. Volg de snelweg gedurende veertig kilometer? Het vervreemdt mezelf van de wereld om mij heen. Zuidwaarts richting Dijon wil ik, en daarna straf naar het oosten, richting Bazel, waar de Rijn meanderend de Zwitserse Alpen omzeild. Maar steeds meer mensen weten niet eens meer waar Zwitserland ligt, de routeplanner ontneemt ons de noodzaak om na te denken. Nog zesenveertig minuten rijden en daarna ben je op een plek die je niet op de kaart kunt aanwijzen. Het meisje vertelde dat ze voor de zekerheid dikke kleren mee zou nemen. Ze had namelijk gehoord dat het in Almelo soms wel dertig graden kon vriezen.

De digitale wereld maakt niet slimmer, integendeel, het stompt heel veel mensen af. Zelf nadenken lijkt steeds minder nodig. De hoofdstad van Azië, is dat niet Timboektoe?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden