Noa tijdens het NK in 2017 (foto: Kolja Tirado).
Noa tijdens het NK in 2017 (foto: Kolja Tirado). (Foto: Kolja Tirado)
Sporter van de week

Noa (13) won zilver op WK freerunnen

Sporter van de Week

Door: Annemarie de Vries

De pas 13 jarige Noa Diorgina Man won vorige maand zilver op de WK freerunnen in Zweden. Het was pas de eerste buitenlandse wedstrijd voor Noa en eigenlijk was ze nog te jong ook.

Delft - Noa: "Eigenlijk is het vanaf 14 jaar maar ik heb ze gewoon een mailtje gestuurd met wat filmpjes en toen mocht ik toch mee doen. Ik had natuurlijk geen flauw idee wat ik moest verwachten".

Niet kunnen stilstaan

Het begon allemaal toen Noa een jaar of 7 was. Ze deed aan surfen, maar had tijdens het wachten op het strand deed ze van alles, zoals radslagen en salto's, behalve stilstaan. Noa: "Mijn surfleraar zag me zo bezig en zei dat ik eens moest proberen te gaan freerunnen. Een vriend van hem had een freerunschool, de Jump Academy. Ik nam een proefles en ben er nooit meer weg gegaan".

500 inzendingen

En met succes, want op je dertiende al zilver halen op een WK is wel heel erg knap. Van de 16 deelnemers waren er zes al op grond van eerdere resultaten geplaatst en daarnaast werden er 10 geselecteerd aan de hand van de inzendingen, submissions genoemd. Maar liefst 500 submissions waren er, waaruit Noa dus één van de geselecteerden was. Noa: "Eigenlijk was ik dus ook al heel blij dat ik erbij mocht zijn, al het andere was een bonus."

Handtekeningen

Van de 16 mochten er zes door en het opnoemen begon bij de laatst geplaatste. Noa: "ik hoorde allemaal namen van meiden die vorig jaar hoog gescoord hadden, dus ik wilde al bijna weg gaan en toen werd ik opeens als laatste genoemd. Ik wist echt niet wat me overkwam." Maar daar bleef het niet bij want na de wedstrijd werd het nog gekker. Freerunnen is namelijk in het buitenland een enorm populaire sport. De deelnemers zijn net zo populair als filmsterren. "Toen het afgelopen was moesten we aan een lange tafel gaan zitten, dus ik dacht 'we krijgen zeker eten' maar nee hoor, iedereen mocht langs de tafel lopen en wij moesten handtekeningen uitdelen. Ik had nog niet eens een handtekening", vertelt ze: "Maar daarna kregen we wel eten hoor. We werden echt enorm goed verzorgd. Voor de wedstrijden kregen we heel gezond eten, alles biologisch enzo en na afloop hadden we een pizzaparty."

Meer meiden

Ambities voor de toekomst heeft deze 2 gymnasium-leerlinge van het Stanislascollege Westplantsoen ook nog: "Ik hoop echt dat het een Olympische sport gaat worden, daar wordt we over gesproken en dan wil ik erbij zijn natuurlijk." Maar daarnaast is er nog iets heel belangrijk voor haar en dat is dat meer meiden deze sport gaan beoefenen: "Vaak is er bij wedstrijden helemaal geen meidencategorie, omdat te weinig meiden mee doen. Ik stuur altijd een mailtje of ze zo'n categorie doen, binnenkort heb ik een wedstrijd waar ze dit nu hebben ingevoerd omdat ik ze altijd mail. Het is een sport waarbij je heel veel spieren nodig hebt, daarom denken veel meiden dat het niks voor hun is. Ik hoop dat ik ze kan inspireren om het ook te gaan proberen". Bij haar eigen freerunschool de Jump Academy hebben ze in ieder geval naar haar geluisterd en een meidenafdeling "The Girls Only" opgericht.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten