Dwarsdoorsnede van de naald van een kerstboom onder de microscoop (foto Rob van Es).
Dwarsdoorsnede van de naald van een kerstboom onder de microscoop (foto Rob van Es). (Foto: Rob van Es)

Wat is er te doen in Delft en omgeving?

Kerstoratorium

Den Hoorn - Op zaterdag 15 december wordt dit Kerstoratorium uitgevoerd in de HH Antonius en Corneliuskerk in Den Hoorn. De avond begint om 19.00 uur. Een groot koor met een ad hoc orkest doen die avond weer mee. Het geheel wordt georganiseerd door Ineke Willems en Sonja Nowee. In het kerstoratorium "De Verhalen" vertellen Gabriël, Maria, Elizabeth, Jezus, de herders, de wijzen en Simeon op hun eigen manier het verhaal van Kerstmis. Het oratorium begint met Simeon, die uitzag naar de dag van troost voor Israël, en het eindigt met diezelfde Simeon. Zijn verwachting wordt de onze. Wachten gaat niet voorbij. Na de pauze zijn er weer de bekende kerstliederen, een levende stal, voor iedereen een reden om te komen. De toegang is gratis en in de pauze staat de koffie en thee klaar, na afloop is er een deurcollecte.

Kleinste kerststukjes

Delft - Kerststukjes van 3 millimeter groot: die kunnen mensen op 15 december maken in het microscopie-atelier van kunstenaar Rob van Es. Het gaat om naalden van de kerstboom. Die snijden de deelnemers in ragfijne plakjes. Na bewerking met kleurstoffen en alcohol gaan de plakjes in een badje van kunsthars. Resultaat: een prachtig kerststukje met cellen van de kerstboom. Er staan deze dag ook nog andere micro-kerststukjes op het menu. Maar ook thuis met een loep is het genieten geblazen, want de zelfgemaakte preparaten gaan mee naar huis. Voor onder de kerstboom. Tien microscopen, kerstdrankjes en kerstkransjes staan klaar op zaterdagmiddag 15 december, 14.00 tot 16.00 uur. Gebouw Bacinol, Hooikade 13 in Delft. Kosten: 30 euro per persoon, inclusief alles. Aanmelden: info@robvanes.nl

Snertdag

Delft - 'Maak van je snertdag een feestdag!' Helaas is de feestmaand december voor te veel mensen geen vrolijke periode om naar uit te kijken. Om hier wat aan te doen is dit ludieke event in het leven geroepen om zo veel mogelijk mensen door heel Nederland te verbinden. Ook in Delft vindt dit sociale event plaats en wel op zondag 9 december om 16.00 uur. Iedereen is welkom. Voor slechts €5,- wordt een kop huisgemaakte snert aangeboden. Lust je geen snert? Geen probleem, het gaat om de gezelligheid. Locatie: Willem van Oranje (Markt 48A).

Molen en appeltaart

Delft - Op zaterdag 8 december is er van 10.00 tot 11.30 uur een 'Molen & Appeltaartrondleiding' in Delftse Molen de Roos. Na een welkom in het molenaarshuis met een drankje en appeltaart van eigen molenmeel neemt een gids je mee de molen in en vertelt uitgebreid over het reilen en zeilen in de molen en de geschiedenis. Bij goede wind draaien de wieken. Vanaf de stelling kijk je uit over de hele binnenstad en over de nieuwe gracht. Vooraf aanmelden is verplicht en via www.delftsemolen.nl. De kosten per persoon zijn € 7,50. De opbrengst van de rondleiding komt ten goede aan het behoud van de molen. Locatie: Delftse Molen de Roos, Phoenixstraat 112.

Pop en Rock

Delft - No Erection at all werd opgericht in de jaren '80 omdat muziek maken beter verdiende dan tomaten plukken. Na in acht jaar ongeveer alle jeugdhonken, schuurfeesten en gevangenissen te hebben plat gespeeld, kozen de mannen voor een solocarrière of een wat rustiger bestaan. Nu 25 jaar later treedt No Erection weer regelmatig op. Stampende funk en dampende rock van de Stones, Bryan Adams, Prince, ZZ Top, U2 en Stevie Wonder gespeeld door Leon, Jeroen en René, voor de gelegenheid aangevuld met Frank D. als charismatische zanger.

Zaterdagavond 8 december na 22:00 uur in Café de V aan de Voorstraat in Delft.

Blues Twins

Delft - De ouwe bluesrot Chris Koenen heeft weer een muzikant van formaat tot zijn naaste muziekmaat weten te strikken. Koenen speelde in het verleden onder andere in de begeleidingsband van Jules Deelder. De swing- en luister blues van Koenen's Blues is te gek voor een feestavond, maar de heren van dit duo weten precies hoe ze een rustiek café op de zondagmiddag moeten bespelen. Niemand minder dan Bart Landstra zal de mondharmonica hanteren, terwijl Chris Koenen zelf gitaar speelt, het grootste deels van de zang voor z'n rekening neemt en uiteraard z'n droge humor niet vergeet. Blues Twins.

Zondag 9 december vanaf 15.30 gratis bij de Wijnhaven in Delft.

Zing mee

Schipluiden - Wil je helemaal in de kerstsferen komen? Zing dan mee met het kerst-inloopkoor op zondag 9 december in de sfeervolle kerk van Op Hodenpijl. Er worden bekende en minder bekende kerstliederen gezongen. Zangervaring of noten lezen is niet nodig, want de liederen worden voorgezongen en voor iedereen is er plek. Het inloopkoor begint om 15.00 uur. Toegang is gratis. Voor informatie kijk op www.ophodenpijl.nl of www.koorschooldelft.nl.

Kringloop

Schipluiden - Op zaterdag 8 december is er een kringloopmarkt in Schipluiden. U kunt rondsnuffelen tussen allerlei tweedehands spullen en boeken. De kringloopmarkt is van alle markten thuis: elektrische apparaten, fotolijsten, tassen, kleine meubeltjes, dvd's of puzzels. De kerstspullen en kunstkerstbomen staan ook voor u klaar. De markt wordt gehouden in het Jeugdhuis, Kasteellaan achter de AH, in Schipluiden van 10.00 - 14.00 uur. De opbrengst is voor het onderhoud van de dorpskerk!

Longpunt

Delft - Dinsdag 11 december is er weer een Longpunt. Dit keer de jaarlijkse feestelijke jaarafsluiting. U bent van 14.00-16.00 uur welkom bij Longpunt Delft in Woonzorgcentrum "Die Buytenweye", Chopinlaan 9 . Longpunt is een initiatief van het Longfonds in samenwerking met zorgverleners en vrijwilligers, die vanuit eigen ervaring weten hoe het is om te leven met longproblemen. Longpunt is een ontmoetingsplaats voor mensen met een chronische longziekte, hun familie en zorgverleners. Tijdens de maandelijkse Longpunt bijeenkomsten spreken steeds verschillende zorgverleners. Zo ontstaat er een breed informatieaanbod.

Parkeren: Rechts achter "Die Buytenweye"

Meer berichten