Foto: De Morgenster
Delftenaar van de week

Denise vaart de wereld over voor 'schone' kleding

Door: Iris Olsthoorn

Delftenaar van de Week

Wie weet wordt binnenkort de volgende duurzame uitvinding van Boyan-Slat-achtige proporties gedaan door een Delftenaar. Denise van Enthoven (25) wil iets drastisch veranderen in de kledingindustrie en stapt daarom met negentien andere jongeren op een schip. Midden op de Atlantische oceaan moet de groep tot wereld veranderende inzichten komen : "Als ik kinderen krijg, in wat voor wereld komen ze dan terecht?"

Delft - De kledingindustrie in een van de allergrootste vervuilers van de aardbol. Dat moet anders, vindt Denise. Daarom vertrok ze op 19 november richting Martinique, waar ze op tallship De Morgenster is gestapt.

Vanaf daar gaan ze de oceaan over, richting Kaap Verde in Senegal. De reis duurt vier weken. We spraken haar vlak voor vertrek.

Op het schip gaan ze nadenken over hoe de kledingindustrie duurzamere kleding kan maken én verkopen. Een aantal grote (kleding)bedrijven sponsoren deze reis. Het project heet Quest4Change en is onderdeel van het grotere Clean2Antarctica.

Dat klinkt je misschien bekend in de oren, want dit project is te volgen op tv bij Hart van Nederland. Ook de reis van Denise wordt vastgelegd en uitgezonden: "Tenminste, dat proberen we. We zullen soms ook dagenlang geen contact met de buitenwereld kunnen leggen, als we midden op zee zijn."

Van ecodorp naar duurzaam schip

Voor Denise was het geen vreemde keuze om zich op te geven voor deze reis: "Ik heb tijdens mijn studie Biologie in Wageningen bijvoorbeeld in een ecodorp gewoond en ben sowieso wel veel bezig met duurzaamheid. Ik probeer zo veel mogelijk tweedehands kleding te kopen." De groep jongeren is tussen de 18 en 28 jaar oud en willen iets doen tegen vervuiling om de wereld te redden.

Maar dat is wel zo'n beetje het enige dat ze gemeen hebben: "Er is een student elektrotechniek, maar ook een meisje dat bij de NS werkt."

Geen 'slavenspijkerbroeken'

Maar wat gaat er nou precies gebeuren op dat schip? "Het is eigenlijk een varende denktank. Het doel is om na te denken over een oplossing voor de vervuilende kledingindustrie. We doen dit op een schip, omdat je midden op zee helemaal weg bent van dagelijkse beslommeringen."

Dat heeft de groep jongeren wel nodig, want hun doel is om met hun plannen de werkwijze van de kledingindustrie 180 graden te draaien: "Het is tijd voor een grote stap. Hoe kunnen we dit op een drastische manier, wereldwijd omgooien, zodat we bijvoorbeeld geen 'slaven spijkerbroeken' meer dragen?"

Negen emmertjes

Een luxe reisje wordt het niet. "We hebben beperkte middelen op het schip. We mogen bijvoorbeeld eens in de vier dagen douchen", vertelt Denise. "Dat vind ik niet zo erg. Ik ben wél heel bang voor zeeziekte. Vooral omdat we maar negen emmertjes hebben, voor negentien mensen…"

Gelukkig is de Delftse heel wat gewend. Eerder woonde ze vier maanden in een lemen hutje tijdens een stage in Afrika. En ook haar huidige stulpje is bescheiden: "Ik woon aan de rand van Delft in een caravan. Wanneer ik terug kom van Quest4Change, ga ik beginnen aan het bouwen van mijn eigen tiny house."

Wellicht dat jij of je kinderen Denise over een jaar wel eens tegenkomen, want de Delftse is van plan het duurzaamheids-evangelie na dit tripje niet te laten varen. "Ik ben bezig workshops over plastic te ontwikkelen voor basis- en middelbare scholen in deze regio. De jongere generatie moet er namelijk voor gaan zorgen dat we niet meer zo vervuilend bezig zijn op aarde."

Op tv

Zien hoe het Denise en de andere jongeren af gaat? Bij Hart van Nederland zijn verschillende filmpjes terug te zien.

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten