Het Vrouwenregt in de sneeuw.
Het Vrouwenregt in de sneeuw. (Foto: )
terug in de tijd

December: een maand vol van tegenstrijdige herinneringen

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

Het is een maand om afscheid te nemen van alweer een jaar, het Oude Jaar kijkt nog eenmaal om. Wat heeft hij achtergelaten voor zijn opvolger die de taak heeft de mensen een liefdevol en gezond Nieuw Jaar te brengen. Wat mij nu het meeste opvalt, dat de mensen wat aardiger, lieflijker en vooral vergevingsgezind zijn. Onenigheden worden bijgelegd, vriendschappen worden hersteld, goede voornemens worden genomen. Kortom, het ziet er goed uit.

Delft - Als je wat ouder bent zie je dit alles met een glimlach aan. Je denkt terug aan vroegere jaren toen de kinderen nog thuis waren en samen de geboorte van het Kind herdachten. Vroeger was er dikwijls een witte kersttijd, dan maakten wij lange glijbanen in de Pootstraat, verkeer was er niet of heel weinig, dus die glijbanen konden geen kwaad. De zaterdag voor kerst gingen wij (de kinderen) al vroeg langs de huizen voor wat snoep of fruit, wij zongen een lied wat als volgt klonk: Rommelpotterij/ rommelpotterij, geef ons een centje een appel of een peer, dan zie je ons het hele jaar niet meer. We waren verkleed en maakten herrie met stokken waar we blikjes aan hadden gehangen. Na afloop gingen we naar bakker van Holst voor wat lekkers.
Het geloof mag dan wat aan het afbrokkelen zijn, de nachtmis wordt door duizenden mensen bezocht, die verder maar mondjesmaat naar de kerk gaan. Ook andere kerken lopen op kerstavond vol, omdat het toch iets bijzonders is. Ik heb dezer dagen vrij veel mensen gesproken, wat mij opviel was, dat de meerderheid aan het bijeen zijn de voorkeur geeft. Natuurlijk romantiseren wij ouderen de tijd van vroeger, maar een ding is zeker, wij waren eerder tevreden. Het optuigen van de boom was een feest op zich waar ieder naar uit keek, het kerstfeest nadert al weer, met al zijn blijdschap en zijn lieflijkheid. Toch is er iets dat altijd blijft. Dat is de aloude boodschap: Vrees niet, ik verkondig u grote blijdschap in Bethlehem, de stad van David, is de verlosser geboren Christus de Heer. Ga heen, gij zult een kind vinden in doeken gehuld, liggend in een kribbe met Maria en Josef aan zijn zijde. Deze boodschap is nog altijd het hart van Kerstmis!

Meer berichten