Koen in actie tijdens een wedstrijd met zijn club Sparta (Foto: Ron Buijze)
Koen in actie tijdens een wedstrijd met zijn club Sparta (Foto: Ron Buijze) (Foto: Ron Buijze)
Sporter van de week

Delfgauwenaar Koen keept bij Sparta

Sporter van de Week

Door: Stan Wagtman

Koen Buijze (15) weet het al zeker vanaf het moment dat hij geboren wordt: hij wil profvoetballer worden. Met zijn overstap van TOGB naar profclub Sparta Rotterdam, komt er voor Delfgauwenaar Koen in de zomer van 2016 dan ook een droom uit. Inmiddels keepend in de onder-16 van Sparta heeft Koen het enorm naar zijn zin en hoopt hij zich te ontwikkelen tot topkeeper.

DELFGAUW - Hij werkt verschillende stages bij profclubs af, tot Sparta uiteindelijk toeslaat. Koen weet het nog precies: "Ik mocht stage lopen bij Sparta. Na een training tijdens die stage werd ik apart genomen. Er werd me gevraagd hoe ik het zou vinden om bij Sparta te komen spelen. Ik moest lachen en heb natuurlijk meteen 'ja' gezegd. Dat gevoel is echt niet te beschrijven." De autorit van de training naar huis is er dan ook vooral een met een telefoon in zijn hand: "Van heel veel mensen heb ik leuke reacties gehad, maar als eerste heb ik meteen mijn opa en oma gebeld. Ze waren zo trots. Dat was echt heel erg leuk."

Delfgauw

Al vanaf zijn geboorte woont Koen in Delfgauw; van het voetbalveld is hij niet af te slaan: "Vanaf het moment dat ik op voetbal mocht ben ik er op gegaan. Dat mocht ook van mijn ouders, want ik kom uit een sportief gezin. Ik begon bij de mini-f'jes, met van die hele kleine goaltjes nog. De jaren bij sv Wippolder waren ontzettend leuk. Ik heb het er erg naar mijn zin gehad. Toen ik als 1e-jaars C naar TOGB ging, had ik het er ook best wel moeilijk mee. Ik moest al mijn vrienden achterlaten." Daarom is Koen nog wel regelmatig op Wippolder te zien: "Om te voetballen met vrienden, of om bij mijn zusje of broertje te kijken. Op zondagochtend krijg ik keeperstraining van Marco Wessels, dat doen we dan ook op het veld van Wippolder. Mijn sterkste punt is mijn reflex."

Sparta

Na zijn tijd bij sv Wippolder volgt de overstap naar TOGB, waar Koen slechts een seizoen zal blijven. Sparta klopt al snel op de deur: "Toen ben ik dus naar Sparta gegaan en mocht ik in de onder-15 gaan spelen. Ook ging ik toen naar het Segbroek College, waar ik nu HAVO doe. Dat is een school speciaal voor sporttalenten." En daar wordt goed rekening gehouden met zijn trainingsschema: "Twee dagen in de week train ik twee keer op een dag en studeer ik ook bij Sparta zelf. Ik word iedere dag voor de training door een Sparta-busje opgehaald." In dat busje heeft Koen de grootste lol: "De buschauffeur, Aad, heeft altijd de leukste verhalen. Hij heeft bijvoorbeeld spelers als Depay en Strootman in zijn busje gehad. Toch wel speciaal dat hij mij dan nu ophaalt."

Japan

Sinds dit seizoen speelt 'De Dirigent', zoals Koen vanwege zijn coachende kwaliteiten door zijn vader wordt genoemd, in de onder-16. De Eredivisie bestaat uit twee poules, waarbij Sparta in poule-B zit. "Maar we hopen snel te promoveren naar poule-A, want dan gaan we tegen alle topteams spelen." Profs zijn de Sparta-talenten nog niet, maar Koen heeft aan dat leventje met zijn team al wel mogen ruiken: "We gingen een week naar Japan voor een paar wedstrijden. In onze Sparta-pakken liepen we over het vliegveld. Allemaal mensen wilden met ons op de foto. Dat was heel gek maar echt superleuk."
Het leven als prof bevalt Koen dus wel: "Het blijft ook mijn doel om dat te halen. Liverpool is mijn droomclub, maar eerst het eerste van Sparta halen."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten