De Delftse acteur Piet van de Pas staat 13 december in Delft op de planken (foto: Indebuurt.nl/delft)
De Delftse acteur Piet van de Pas staat 13 december in Delft op de planken (foto: Indebuurt.nl/delft) (Foto: Indebuurt.nl/delft)
Delftenaar van de week

"Ik speel iemand die zijn eigen ledematen opeet'

Door: Iris Olsthoorn

Delftenaar van de Week

De meeste Delftenaren zullen acteur en stadsgenoot Piet van der Pas kennen van zijn rol als 'Profpiet' in de Club van Sinterklaas. Maar hoewel hij onlangs 65 is geworden, doet Piet nog duizend en één andere dingen. Op 13 december staat de bekende Delftse acteur op de planken van het Rietveld Theater met niet één, maar twee voorstellingen achter elkaar: "Het wordt een absurde beleving. Ik eindig alleen als hoofd op het podium."

Delft - Piet zou eigenlijk al met pensioen kunnen, maar hij zit niet stil. Hij is stemacteur voor luisterboeken, coacht verschillende toneelgroepen. "En ik dans deze winter weer in Alice in Winterwonderland onder leiding van het Residentie Orkest. Ja, echt – ik dans. Sommige acteurs deinzen daarvoor terug, maar ik vind het leuk om met mijn lichaam te werken en acteren." Piet doet het iets rustiger aan, sinds hij een tijd geleden ziek werd: "Vroeger dook ik over drie tafels en maakte ik een koprol. Nu kijk ik op straat uit bij het afstappen van de stoeprand. Ik merk wel dat ik ouder word, maar van stoppen is nog geen sprake."

'Soms valt de hele berg kwartjes dagen later'

Waarom Piet ooit als jonge man begonnen is met acteren, weet hij eigenlijk niet: "Het is in ieder geval niet uit bescheidenheid geweest." Zijn passie voor sprookjes en absurde verhalen zat er wel al heel jong in. "Mijn moeder las me sprookjes voor aan bed. Ik snapte van de helft geen snars, maar dat maakte niks uit. Dat is net als met theater: je moet worden verbaasd en ontroerd, je moet anders naar buiten komen dan dat je naar binnen ging", zegt Piet. "Maar het meteen helemaal snappen, dat hoeft niet. Soms ga ik zelf naar een voorstelling. Vervolgens sta ik twee dagen later de afwas te doen en valt er een hele berg kwartjes."

Twee voorstellingen op een middag

Precies die verbazing en ontroering wil Piet in het Rietveld Theater teweeg brengen bij het publiek. In deel één van de voorstelling speelt Piet samen met actrice Gitta Fleuren 'De verjaardag van de Mossel'. "Dit is een verhaal van Toon Tellegen. Mensen denken dat het kinderverhalen zijn, maar dat is dus niet waar. Er zit een kinderlijk aspect in, maar tegelijkertijd is het heel filosofisch." Deze samenwerking is niet zomaar een samenwerking. "Gitta komt ook uit Delft. Zij en ik werkten zo'n twintig jaar geleden al eens samen. Het is een geweldige actrice." In 'de verjaardag van de Mossel' gaat de Hazelmuis op zoek naar zijn verjaardag: "Die is hij kwijt. Het is natuurlijk een metafoor voor geluk, voor identiteit."

Deel twee is een aaneenrijging van vijf absurde verhalen van Belcampo en heet 'Ik zat er al. Ik was al ingestapt.'. Piet acteert, kunstenaar Peter Dejong zorgt voor de meest vervreemdende objecten op het podium. "Op een gegeven moment verft Peter mijn naakte lichaam helemaal zwart, zodat alleen mijn hoofd overblijft. Het verhaal daarbij gaat over een man die langzaam zijn eigen ledematen op eet."

De trein al ingestapt

De samenwerking tussen Piet en Peter is trouwens bijzonder. "We kennen elkaar van de lagere school, hier in Delft", vertelt Piet. "Peter heeft een gigantisch beeldend vermogen. We verschillen enorm, maar daardoor vullen we elkaar goed aan. Een tijdje geleden kreeg ik het aan mijn hart en werd ik erg ziek. Peter had tegelijkertijd een leverinfectie. Maar we leven nog: dat wilden we vieren met een voorstelling. De naam van de voorstelling 'Ik zat er al. Ik was al ingestapt.' heeft voor ons dan ook een dubbele betekenis. We waren al bijna dood, we waren die trein al ingestapt."

Profpiet

Of dit soort theater nu erg verschilt van zijn rol als Profpiet? "Eigenlijk niet", zegt Piet. "Sinterklaas is namelijk ook een soort sprookje. Een prachtige mythe vol metaforen. Het is jammer dat volwassenen er nu ruzie om maken. Maar ik blijf het leuk vinden om te doen, welke kleur de pieten ook zijn. Acteren is heel ambachtelijk werk, welke rol je ook speelt."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten