Foto:
terug in de tijd

Het mooiste kerstgeschenk is in geen enkele winkel te koop

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

Het Kerstfeest nadert weer, met al zijn blijdschap en zijn lieflijkheid. De kerstklok kan luiden. De dennengeur van de boom, waarin de lichtjes worden ontstoken, doortrekt onze woning. Wij zijn vriendelijk tegen elkaar, om ons heen klinken de heldere stemmen van de kinderen.

Delft - Het verhaal van Jozef en Maria, die op weg waren op zoek naar een herberg, waar voor hen geen plaats meer was. In die landstreek hielden enige herders zich op om hun kudde te bewaken in de nacht. Plots stond er een Engel des Heren, de heerlijkheid omscheen hem, zodat grote vrees hen beving. De Engel zei tot hen: Vrees niet, want zie ik verkondig u grote blijdschap aan, bestemd voor het ganse volk. Gij zult het Kindeke Jezus vinden in doeken gehuld en liggend in een kribbe. Zo ervaart iedereen Kerstmis op zijn of haar manier, dan denk je aan geschenken, waar zullen ze blij mee zijn, het is moeilijk wat je wilt geven is niet te koop, maar iedereen draagt het bij zich. Zoals een beetje liefde, wat vriendschap, een helpende hand, een glimlach, wat medeleven en wat warmte. Je kunt het nergens kopen, oud of jong een ieder heeft daar behoefte aan. Het kost niets want je draagt het allen bij je!

Waarom Kerst mij toch altijd zo dierbaar blijft, als je wat ouder wordt zie je dit alles met een glimlach aan, je denkt terug aan vroeger jaren toen de kinderen nog thuis waren, samen de geboorte van het Kind herdachten. Met mijn zus Nieta liep ik door onze oude school aan de van Slingelandstraat, wat in onze tijd de Prins Willemschool B was. Aan de buitenkant leek niets veranderd, binnen wel, behalve de hal en het trappenhuis uit de jaren 1930. Alle kinderen stonden daar opgesteld om te zingen, de kleinen in de hal de groten op de trappen, onder leiding van Meester Leenheer viool, Juffrouw Gardenier piano. Toen ik daar stond hoorde ik in gedachten Stille Nacht Heilige Nacht, het mooiste lied waar ik wel eens over geschreven heb. We besloten met Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen. Ik zie nu veel mensen denken, Vrede op aarde? Jawel want innerlijke vrede heeft niets met oorlog te maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden