Foto:

Oud en Nieuw vieren door de eeuwen heen

In mijn jeugd was het een echt familiefeest, kinderen en kleinkinderen gingen naar Oma en Opa om de laatste dag van het jaar te vieren. Er werden allerlei spelletjes gedaan, met als top sjoelen en klaverjassen. In deze maand wacht je op de Sint en de Kerstman, nu op het laatste uur, met een hapje en een drankje dat maakte de avond tot een feest. Een tijd waar ik, in mezelf gekeerd, met liefde aan terug denk!

Delft - Neem de nieuwe kalender en hang hem op de plaats van de oude, daarmee begint het nieuwe jaar. Het is een oud gezegde, maar zo gemakkelijk is het niet, het heeft enorm veel tijd gekost, zeg maar eeuwen, voor de jaartelling op orde was. Honderden geleerden hebben daar jaren aan gewerkt, we mogen hen dankbaar zijn dat ze het toch voor elkaar hebben gekregen. Het is voor de jeugd moeilijk te begrijpen hoe wij zonder tv, computer, mobieltje en Facebook toch zulke fijne herinneringen hebben aan die tijd dat we bij elkaar waren om het jaar te overdenken.

In een klein huis, in de Pootstraat, waren we met 20 familieleden bij elkaar, het is jammer dat dit steeds minder wordt, de jeugd zoekt het vertier liever bij elkaar. Mensen vragen mij ook over de jaren dertig, hoe wij die tijd beleefd hebben. Dat is niet te vergelijken met nu, toen bekommerde je nog om je naaste. Met oudejaarsdag was het altijd druk in huis, alleen de mensen die nog moesten werken kwamen pas in de avond langs. Er waren er ook die gewoon op tijd naar bed gingen, al dat gezoen en handjes schudden was voor hun niet nodig. Er zijn ook mensen (ook nu nog) die zeggen dat de wereld vergaat. Als de datum voorbij is en alles nog overeind staat zegt zo iemand: Zo lief heeft God de mensen, dat Hij ze een nieuwe kans geeft om zich te verbeteren, met dit laatste ben ik het volkomen eens. De tafel was met alles gedekt, toen ik daar zo tussen stond dacht ik aan het lied voor deze dag: Uren dagen maanden jaren vliegen als een schaduw heen.

Wij wensen u een gezond en gelukkig nieuw jaar!

Meer berichten