Marcel, Latifah en Gert-Jan maken er bij Ipse de Bruggen elk jaar een gezellige boel van de decembermaand. Foto: Robbert Roos
Marcel, Latifah en Gert-Jan maken er bij Ipse de Bruggen elk jaar een gezellige boel van de decembermaand. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

'Je bent hier niet voor jezelf, maar voor een ander'

Robbert Roos

De feestdagen breng je natuurlijk het liefste door in huislijke kring en gezelschap van familie en vrienden. Toch is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Waar velen genieten van een paar vrije dagen, gaat voor mensen die actief zijn in zorg- of dienstverlening het werk gewoon door. Wij spraken hen over deze speciale diensten. Vandaag zijn wij te gast bij Ipse de Bruggen in Delft.

Delft - De decembermaand is elk jaar weer bijzonder bij Ipse de Bruggen, locatie Gasthuislaan in Delft. Dit gezinsvervangend tehuis voor mensen met een verstandelijke beperking ligt op een prachtige locatie langs de gracht, in hartje Delft. De feestdagen brengen zij vaak gedeeltelijk door bij familie, maar ook in het gezinsvervangend tehuis worden door begeleider Latifah Cornett en haar collega's alle schuiven opengetrokken om van de feestdagen iets speciaals te maken. Latifah is vandaag in het gezelschap van Marcel en Gert-Jan, twee van de bewoners. "Het feest begint altijd al met Sinterklaas. Dan pakken we groot uit, gaan lekker uit eten of houden een gezellige pakjesavond met cadeautjes, hapjes en muziek." vertelt Latifah. "Maar zodra die weer weg is gaan we de kerstboom opzetten. Onze eigen kerstboom." vullen Marcel en Gert-Jan aan. "Dat klopt, het is niet mijn boom, maar die van jullie. Daarom maken we van het optuigen ook een gezamenlijke activiteit." knikt Latifah instemmend. Toch ervaart zij ook dat de feestdagen voor sommige bewoners extra zwaar zijn. "Sommigen hebben weinig familie of hebben hun ouders al verloren. Dan kun je je best eenzaam voelen." Vandaar dat Latifah en haar collega Daisy het haar cliënten extra naar de zin maken. Zo ging ze tijdens de feestdagen al een keer met een cliënt naar een wedstrijd van diens favoriete voetbalclub. "We doen best veel hier in huis." Mensen vragen haar regelmatig of ze het niet vervelend vindt om met de feestdagen te moeten werken. "We hoeven gelukkig niet alle dagen te werken. Het hoort er gewoon bij als je voor dit werk kiest. Zo heb ik toch de gelegenheid om mijn familie en dierbaren te zien. Die begrijpen op hun beurt dat ik soms ook moet werken. Je bent er nu eenmaal voor een ander." Want als je doet waar je hart ligt, dan ben je eigenlijk nooit echt aan het werk. "Voor onze cliënten is de Gasthuislaan hun thuis. Een veilige omgeving waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn. Zo vormen we met de feestdagen samen een grote familie."

Ipse de Bruggen biedt zorg voor verstandelijk- en meervoudig gehandicapten op ruim 300 zorglocaties verspreid over heel Zuid-Holland. Kijk voor meer informatie op www.ipsedebruggen.nl

Meer berichten