'Met mijn columns wil ik mensen prikkelen om hun eigen opvattingen goed te beschouwen.' Foto: René van Walhout
'Met mijn columns wil ik mensen prikkelen om hun eigen opvattingen goed te beschouwen.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Nieuwe gouden eeuw?

We zijn begonnen aan het Gouden Eeuwjaar van Delft. Het hele jaar door besteden ondernemers, gemeente en museum Het Prinsenhof aandacht aan de rol van Delft in de Gouden Eeuw. Hoogtepunt wordt misschien wel de expositie van het werk van Pieter de Hooch in Het Prinsenhof, de Delftse schilder die in zeventiende eeuw internationale roem genoot.

Delft floreerde in de Gouden Eeuw. Daarom is misschien goed om te kijken wat we kunnen leren van die bloeiperiode in de Nederlandse geschiedenis, zeker nu de tweedeling in de samenleving groter wordt, tien procent van de Delftse inwoners in armoede leeft en de onvrede onder de middenklasse zich steeds vaker hult in gele hesjes en een stem krijgt in partijen die weinig op hebben met mensen die een andere mening zijn toegedaan.

Wat opvalt in die Gouden Eeuw was de enorme diversiteit in de samenleving. Onze bevolking kwam uit alle windstreken, ook uit het huidige België, Frankrijk, Duitsland. Ons land kende dan ook een grote diversiteit aan godsdiensten en politieke opvattingen. Verder was ons land minder centraal georganiseerd dan tegenwoordig. Ieder dorp en iedere stad had zijn eigen regels, wetten en gewoonten. Verdeeldheid dus, maar wel met acceptatie van de onderlinge verschillen. Tolerantie was het motto. Geen enkele gedachte werd onderdrukt of met geweld bestreden. Integendeel: het publieke debat floreerde, niet in scheldwoorden, zoals nu vaak gewoon is op de sociale media, maar uiterst doordacht. Nederland werd het land van de ware vrijheid genoemd.

In dat klimaat van diversiteit en het open debat bloeide creativiteit, in de literatuur, kunst, wetenschap, filosofie. Grote denkers en kunstenaars zochten hun heil in Nederland. Ook de ondernemers roerden zich. Hun innovatief vermogen was groot. Ze investeerden, durfden, hadden lef. De economie groeide als nooit tevoren.

Van de geschiedenis kunnen we leren. Laten we in dit Gouden Eeuwjaar daarom stilstaan bij alles wat ons land destijds sterk heeft gemaakt. Het verleden is een goed kompas voor de toekomst.

Meer berichten