Foto: Jeroen Rooseboom

Tandem Delft voor taallustigen

Door: Lisa Vos

Student én docent tegelijk

'Tandem Delft' brengt taallustige mensen met elkaar in contact. ,,Eigenlijk zegt de naam alles. Net als op de fiets werk je samen naar een doel toe, namelijk het leren van een nieuwe taal."

Delft - Zonder twijfel is spreken de beste manier om een nieuwe taal te leren. ,,Veel beter dan in een cursusboek staren", stelt Jeroen Roseboom, bestuurslid bij Tandem Delft. Toch ligt het laatste vaak meer voor de hand. ,,Zomaar op het vliegtuig stappen, om daar even het gesprek aan te gaan, doe je niet zomaar. Althans, niet iedereen."

In een internationale studentenstad als Delft zijn Chinezen - net als heel veel andere nationaliteiten - dichterbij huis dan we denken. En sommige van hen leren net zo graag een vreemde taal. Om die reden werd acht jaar geleden 'Tandem Delft' opgericht: een (gratis) platform waar taallustige mensen met elkaar in contact kunnen komen. ,,Je maakt een profiel aan en meldt welke talen jij kan spreken én graag wil leren spreken. Daarna kan het 'matchen' beginnen. In principe zijn jij en je taalbuddy beide student en docent", legt Roseboom uit. ,,Hij of zij leert jou de taal die jij wilt leren en andersom." Eigenlijk zegt de naam alles, vervolgt de wiskunde student. ,,Net als op een tandem werk je samen naar een doel toe. Daarbij kun je je eigen tempo bepalen. Als de agenda van jouw taalpartner niet genoeg afspraken toelaat, kan je nog een buddy zoeken. Met een ledenbestand van zo'n 150 actieve gebruikers is het aantal talen dat je kunt leren bijna onbeperkt", zegt Rooseboom. ,,Zelfs als je Japans wil leren is er vast een native speaker te vinden die daarbij helpen kan."

Ook zelf heeft Rooseboom van het platform gebruik gemaakt. Hij had een halfjaar in Zweden gestudeerd en vond het zonde om alles wat hij daar geleerd had zomaar te vergeten. Waar een moedertaal rotsvast verankerd zit in de mens, kun je een tweede taal toch verleren, geeft hij toe. ,,Daar komt bij dat ik niet zo'n talenknobbel heb - wat niet wegneemt dat ik het heel leuk vind. Als je dag in dag uit met sommetjes bezig bent, wil je brein af en toe ook wat anders."

Dutch Speaking Night

Tandem Delft organiseert ook activiteiten. Zo houden zij meermaals per jaar een 'Dutch Speaking Night' en een pop-up diner. Ook heeft zij een eigen plek in de TU-Delft bibliotheek. Hier kun je boeken lenen van een taal die je wil leren. ,,We zijn hard bezig met het uitbreiden van onze collectie. Als je nog boeken van verschillende talen wil doneren, dan zijn we daar erg dankbaar voor. Je kan dan een mail sturen naar board@aegee-delft.nl."

Meer berichten