Foto:
terug in de tijd

Toen de klok twaalf sloeg...

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

Een waar gebeurd verhaal: De laatste dag van het jaar, een lange grauwe dag. Prof. Williams zuchtte en keek nog een maal in een oud boekje en las: 31 december 1938, 12.00 uur, politiebureau.

Delft - Peinzend tuurde hij door het raam en gingen zijn gedachten 20 jaar terug, toen hij nog jong was en studeerde. Wat een fijne tijd had hij toen gehad met zijn studiegenoten: Fred, John en Buck, wat zou er van hen geworden zijn?

Plotseling schoot hem wat door het hoofd: laatste dag 1938, 12.00 uur, met z'n vieren opgepikt en naar het bureau gebracht, een beetje luidruchtig. Dat bureau was op het Oude Delft, daar hadden we (toen de klok twaalf sloeg) gezworen elkaar weer te zien op hetzelfde bureau, als het er nog was! Op de laatste dag van 1958. Wat er verder ook zou gebeuren de Prof. zou zijn woord houden, hij belde zijn chauffeur om met de wagen voor te komen. "Gaat meneer nog weg," vroeg de butler. "Ja," zei de Prof. lachend. Hij begon er plezier in te krijgen, hij zou niet mankeren. Een agent sprak hem aan en vroeg wat de bedoeling was. "Ik wil de commissaris spreken," zei de Prof. "U zal een poosje moeten wachten, ik zal u naar de wachtkamer brengen. U bent er niet alleen, er zit al een heer."

De Prof. spitste zijn oren, zou er misschien al een…. Vol verwachting liep hij achter de agent aan. "Hier is de wachtkamer, meneer." "Het is goed, dank je wel." Williams deed de deur open en zag op een bank tegen de muur een dik mannetje zitten. "Fred!" riep de Prof. "Kerel, hoe maak je het. Je bent niets veranderd." Fred sprong op, liep met uitgestrekte handen op hem af. "James jongen, wat prachtig dat je onze belofte hebt gehouden." Net had Fred dit gezegd of de deur ging open en stond John in de kamer. "Hoe maakt jij het," riepen de twee in koor. "Wij zijn er, maar waar blijft onze vierde man? Buck is het misschien vergeten." De anderen knikten: het was vijf voor twaalf. De stoel bleef leeg, de klok begon te slaan, de deur ging open, de commissaris trad binnen. "Buck!" schreeuwden ze tegelijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden