Arantxa Rus na een training op de nieuwe binnenbanen bij de Delftse Hout (foto: Stan Wagtman)
Arantxa Rus na een training op de nieuwe binnenbanen bij de Delftse Hout (foto: Stan Wagtman) (Foto: )
Sporter van de week

Arantxa Rus op de Delftse Hout

Door: Stan Wagtman

Sporter van de Week

Tennisster Arantxa Rus (28) is sinds een aantal maanden regelmatig te vinden op tennispark de Delftse Hout. Een paar dagen per week, soms twee keer per dag, slaat Rus ballen over het net in de hal van het Delftse tennispark. Rus is opgegroeid in Monster, maar geboren in het ziekenhuis in Delft. Voor Rus is er nog altijd genoeg reden om richting haar geboortestad te komen, zeker nu er sinds juni splinternieuwe binnenbanen bij tennispark de Delftse Hout liggen.

Delft - "Ik las een stukje over de nieuwe binnenbanen bij de Delftse Hout. Die wilde ik wel eens uit gaan proberen. Het beviel direct goed. Vanaf dat moment train ik hier een aantal keer per week", aldus Rus, die net van de baan af komt. Eind juni vorig jaar opende tennispark de Delftse Hout haar nieuwe binnenbanen. De banen hebben een toplaag die het meest gebruikt wordt in het toptennis. Dat trekt speelsters als Rus aan: "De banen zijn prettig om op te spelen en ook nog eens in de buurt, want ik woon in Den Haag. Het zijn bovendien leuke mensen hier. Voor mij is het de perfecte plaats om me voor te bereiden op de aankomende toernooien."

Jeugd

Als 4-jarig meisje begint Rus met tennissen bij MLTV'90 in Monster, de plaats waar ze opgroeit. Rus en tennis vonden elkaar dus al vroeg: "Mijn zus tenniste ook, dus ik ging altijd met haar mee naar de baan. Ik vond tennis echt leuk en ging steeds meer wedstrijdjes spelen. Op dat moment is profspeelster worden niet meer dan een droom." Maar dat verandert voor Rus in 2008, als ze de Australian Open voor de jeugd wint. "Ondanks dat het bij de junioren was, vond ik het zo gaaf om een grand slam te winnen. Toen dat gebeurde geloofde ik erin dat ik wel eens prof zou kunnen worden. En het is gebeurd", vertelt Rus glimlachend. Aan het succes zit ook een keerzijde. Het combineren van tennis en school blijkt al snel niet meer haalbaar: "Na mijn VMBO-tl op het Segbroek College wilde ik wel doorstuderen, maar dat ging niet qua tijd."

Ups and downs

De winst van de Australian Open vindt plaats in 2008, maar de echte doorbraak volgt drie jaar later in Parijs. Ze boekt de tot nu toe mooiste overwinning uit haar carrière: "Het was op Roland Garros in 2011. Op een vol centrecourt won ik van Kim Clijsters, die toen de nummer 2 van de wereld was. Ik was nog heel jong, dus dat maakte het wel heel speciaal." In 2012 bereikt ze ook nog eens de vierde ronde op Roland Garros en is ze de nummer 61 van de wereld. Het tennisleven lacht haar dan ook toe.
Maar vanaf dat moment gaat het minder: "Je hebt in het tennis ups and downs. Ik ben ver weggevallen op de ranking. Ik ging aan mezelf twijfelen en verloor van meiden waarvan ik normaal zou winnen. Stiekem heb ik zelfs wel eens aan stoppen gedacht. Maar diep van binnen wist ik dat ik het in me had, omdat het een aantal jaar eerder wél goed ging."

Comeback

Inmiddels lijkt de nummer twee van Nederland weer op weg naar haar beste vorm. Rus haalt in november 2017 de finale van het WTA-toernooi van Taipei, in Taiwan. Ondanks het verlies in de finale gaf het haar een goed gevoel: "Ik had daar echt een hele goede week. Dat resultaat gaf me ook wel weer een bevestiging dat ik het echt nog wel kan." In november van dit jaar wisselt Rus ondanks haar opmars van coach. De Spanjaard Julián Alonso, voormalig nummer-30 van de wereld bij de mannen, gaat haar begeleiden: "In november ben ik gestopt met Ralph Kok. We hebben een mooie tijd gehad en ook successen geboekt, maar ik merkte dat ik toe was aan iets nieuws."

Delft

Met een schema waarbij Rus ongeveer dertig weken per jaar in het buitenland zit, is er niet veel vrije tijd buiten het tennis om. Ze komt dan ook niet zo vaak in Delft: "Maar als ik er ben, weet ik wel waar ik heen ga. Dan ga ik naar KEK aan de Voldersgracht. Even een gezonde salade eten."
De komende periode zal Rus echter weer veel van huis zijn: "De Australian Open staat voor de deur. Vanaf 7 januari begint daar het kwalificatietoernooi. En begin februari spelen we ook de Fed Cup tegen Canada. Het wordt een leuke maar ook drukke periode." Het missen van leuke dingen doen met vriendinnen, feestjes en verjaardagen vindt Rus dan ook niet altijd makkelijk: "Ik ben een week of 30 per jaar in het buitenland. Dus ik mis wat dat betreft best veel. Maar als je ziet wat je er voor terugkrijgt, heb ik dat er zonder meer voor over. Dankzij tennis mag ik de hele wereld zien."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten