Wat bijna niemand weet, is dat zout warmte kan creëren (foto: Justyna van Grootveld).
Wat bijna niemand weet, is dat zout warmte kan creëren (foto: Justyna van Grootveld). (Foto: Justyna van Grootveld)

Met zout je huis verwarmen

Door: Geert van Grootveld

Duurzaam Delft

Wanneer je tegen een toevallige voorbijganger zou zeggen dat je jouw huis met zout gaat verwarmen dan zou hij je waarschijnlijk meewarig aankijken. Om vervolgens met versnelde draf zijn weg te vervolgen. Maar toch kan het.

Regio - Laat ik het uitleggen. Je ziet vaak dat er in een potje zout wat korrels rijst worden gedaan. Dat gebeurt om het zout droog te houden. Zout is namelijk in staat om water aan zich te binden. En wanneer dat gebeurt komt er ook een heel klein beetje warmte vrij. Het tegenovergestelde geldt ook. Namelijk dat er warmte nodig is om het zout weer te ontwateren, weer droog te maken. Als je deze twee eigenschappen combineert dan heb je een warmtebatterij gemaakt.

TNO heeft zo'n warmtebatterij ontwikkeld en heeft hier een patent op aangevraagd. Berekend is dat een hoeveelheid van 5 kuub aan zout voldoende is om een woning te kunnen verwarmen. Het werkt als volgt: De warmte van een zonneboiler wordt - vooral in de zomer - gebruikt om het zout te ontwateren. Wanneer er in de winter veel warmte nodig is dan wordt aan het gedroogde zout wat water toegevoegd. Met de warmte die hierbij vrijkomt wordt water verwarmd dat in een apart voorraadvat wordt opgeslagen. Dit warme water wordt naar de CV-installatie gestuurd. De genoemde hoeveelheid zout is ook voldoende om door het jaar heen over warm water te beschikken voor bijvoorbeeld het douchen.

De eindfase

De ontwikkeling is nu in een eindfase beland. Er is een omvangrijk internationaal consortium gevormd, dat met steun van de Europese Commissie het project uitvoert. In 2019 zal de batterij in een bestaand huis in Polen worden ingebouwd. En dan zal er belangrijke praktijkervaring worden opgebouwd. Polen heeft een landklimaat. 's Zomers is het er erg warm en 's winters juist erg koud. Wanneer blijkt dat er gedurende het gehele jaar geen extra warmte nodig is om op een behaaglijke wijze in die woning te kunnen wonen, dan is er een gigantische stap gezet op weg naar klimaatneutraal wonen.

Waarom nu pas?

Het bovenstaande is gebaseerd op een welbekend beginsel uit de scheikunde. Namelijk dat van hydratatie (water opnemen) en dehydratatie (water afgeven). Je kunt je daarom de vraag stellen waarom deze mooie ontwikkeling nu pas plaatsvindt. En waarom niet 40 tot 50 jaar geleden? Natuurlijk zijn er allerlei technische knelpunten. Het zout mag niet gaan klonteren. En de installatie moet na een groot aantal zomers en winters nog steeds erg goed zijn werk kunnen doen. Ik denk dat de behoefte aan deze technologie nu pas echt groot is. We zijn ons namelijk steeds meer bewust van het probleem van klimaatverandering. En we weten dat ons aardgas zijn langste tijd gehad heeft. Deze argumenten in combinatie met de verdiensten van deze technologie maken dat de warmtebatterij een mooie, warme toekomst tegemoet gaat.

Meer berichten