De kinderen van IKC Prins Claus luisteren ademloos naar het verhaal van Tommy-Boy. Foto: Robbert Roos
De kinderen van IKC Prins Claus luisteren ademloos naar het verhaal van Tommy-Boy. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Tommy-Boy stierf door mobiel in verkeer

Vader geeft voorlichting op scholen

Door: Robbert Roos

Ongeveer zeven kilometer lang is de weg die Tommy-Boy regelmatig fietste. Slechts vier meter breed de overgang in het bos, precies halverwege de route. Tommy-Boy wilde DJ worden en draaide die avond voor een groot gezelschap op de verjaardag van zijn zusje. Slechts enkele seconden checkte hij het nummer op zijn play-list voor die avond op zijn mobieltje. Juist die enkele seconden werden hem fataal.

Zoetermeer - De kinderen uit groep 7 en 8 van basisschool IKC Prins Claus zijn zichtbaar onder de indruk als Michael Kulkens het verhaal van zijn zoon Tommy-Boy vertelt. "Hij had net voor het eerst getongzoend en zei pap, weet je hoe lekker dat is?" Michael is vandaag op school om de jeugd voor te lichten hoe levensgevaarlijk het is om je mobieltje in het verkeer te gebruiken. "Ik wil niet alleen jullie daar op wijzen, maar samen met jullie ook je ouders bereiken." De vrouw die Tommy-Boy aanreed kon hem onmogelijk aan zien komen en had geen schuld. Toch draagt zij dit ongeluk altijd met zich mee. Ter nagedachtenis aan zijn zoon Tommy-Boy richtte Michael de stichting TButterfly op, vernoemd naar het nummer van Tiësto, het laatste nummer wat Tommy-Boy zou luisteren. Iedereen is er stil van.

Veel vingers

Toch is het aantal vingers wat omhoog gaat onthutsend als Michael vraagt hoeveel kinderen zelf hun mobiel gebruiken in het verkeer, en hoeveel van hun ouders dat doen. En dan is er nog zo'n detail. "Weten wanneer er een piek is in het app-verkeer? Tussen 15.00 en 16.00 uur. Dat zijn dus jullie ouders die jullie appen of je al naar huis komt, terwijl jij niet mag antwoorden in het verkeer." Kinderen blijken de beste kopieerapparaten als het gaat om gedrag, dus als jij iets niet mag, maar je ouders doen het wel, dan doe jij het ook. "Dus wat gaan we onze ouders vanavond vertellen, en met wie gaan we een contract afsluiten?" roept Michael de zaal toe? Via zijn stichting maakt Michael zich sterk voor een wetswijziging die het gebruik van een mobiel in het verkeer totaal verbiedt, aan de andere kant wil hij iedereen ook bewust maken van het gevaar. "Ik hoop dat er een moment komt dat hulpverleners niet meer aan de deur hoeven te komen met de vraag; bent u de moeder van.....? En als je vader of moeder dan in de auto toch even kijkt wie er belt begin je gewoon steeds harder 'SMOMBY' (smartphone-zombie) te roepen. Of 'Flapp-drol' dat mag ook natuurlijk. Zolang ze er maar mee stoppen."

Speciaal stoplicht

Michael ontwikkelde een speciaal stoplicht dat muziek afspeelt als je stopt voor rood.

Op www.tbutterfly.nl kunt u meer informatie vinden over het initiatief apploos fietsen en de voorlichtingscampagne. Interesse? Neem contact op via de site.

Meer berichten