Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Parel van een museum

Bespiegelingen door Marcel de Jong

Ietwat verborgen tussen de gevels van de Koornmarkt in Delft, bevindt zich museum De Griffioen. Het museum is niet ver verwijderd van de plek waar ooit het oudste ziekenhuis van Nederland stond, het Oude Gasthuis. Afgelopen week was ik er voor de eerste keer. Er ging een nieuwe wereld voor me open, of beter gezegd: een oude, want het museum bevat een unieke collectie medische instrumenten die de afgelopen eeuwen gebruikt werd bij operaties en de verpleging van zieken.

Ik werd het meest getroffen door de messen waarmee artsen vroeger aderlatingen deden. Ze zagen er uit als kleine machetes, scherp, wat roestig. Verdoving was tijdens de behandeling niet aan de orde, de medicijnen die daarvoor nodig waren, moesten nog worden uitgevonden. Sterke mannen moesten de patiënt tijdens de snij-operatie in bedwang houden. Anders was er de fles jenever die de patiënt op moest drinken – als hij daar al geld voor had. Anders was het simpelweg pijn lijden.

Het museum toont de medische instrumenten waar artsen, tandartsen, apothekers en verpleegkundigen in het verleden mee moesten werken. Bijzonder is de tabaksrookklister waarmee de artsen in het verleden schijndoden tot leven wekten, of beter gezegd: nagingen of een drenkeling dood was of slechts bewusteloos. Via de klister bliezen ze tabaksrook in de anus van de drenkeling. De rook was dermate prikkelend dat een bewusteloos iemand weer bij bewustzijn kwam. Het museum exposeert ook foetussen op sterk water en een uniek kinderskelet waarin alle organen zijn geprepareerd.

Verder zijn de eerste microscopen van Antoni van Leeuwenhoek te zien en de werkkamer van Reinier de Graaf. Maar misschien zijn de verhalen van de vrijwilligers het leukste. Ze weten over ieder instrument iets bijzonders te vertellen. Het is eigenlijk jammer dat het museum alleen op de eerste zondag van de maand open is. Gelukkig kunnen groepen, scholen en bedrijven ook groepsrondleidingen aanvragen. Museum De Griffioen – het is een pareltje in de museumwereld in Delft.

Meer berichten