Foto: Indebuurt.nl/delft
Delftenaar van de week

Delftenaar Hans is vreemdelingenadvocaat

Door: Iris Olsthoorn

Delftenaar van de Week

Waarschijnlijk heb jij deze kerst en oud en nieuw gezellig doorgebracht met familie en vrienden. Maar dat dat lang niet voor iedereen vanzelfsprekend is, weet Delftenaar Hans van Zundert maar al te goed. Hij is advocaat, gespecialiseerd in verblijf en asiel. "Het grootste deel van mijn klanten is Iranees; ontzettend vrijheidslievende en gedreven mensen."

Delft - Hans doet zijn werk nu al een flinke tijd. Na zijn studie maakte hij even een uitstapje als gemeenteambtenaar, maar dat vond hij doodsaai. In 1995 besloot hij voor zichzelf te beginnen als advocaat, op dat moment eigenlijk nog zonder specialisme.

Maar dat duurde niet lang: "In 1996 klopten er veel vluchtelingen uit Bosnië bij me aan. Door het Generaal Pardon van toen, was die golf relatief snel en makkelijk opgelost. Maar de vluchtelingen die hulp nodig hadden, bleven bellen. Binnen no-time was eigenlijk elke zaak in mijn praktijk eentje over verblijf en asiel."

Naar Nederland voor de vrijheid

Niet lang daarna waren er verschillende politieke hongerstakingen van gevluchte Iraniërs. Ook zij wisten Hans te vinden. "Dat is eigenlijk altijd zo gebleven: zowel eind jaren 90 als nu zijn het allemaal vrijheidslievende, gedreven mensen die willen ontsnappen aan een politiek regime waar ze niet in passen.

Vaak zijn het ook oud-cliënten van toen die hun familie en kennissen naar me doorverwijzen. Iraniërs willen graag in Nederland wonen vanwege de vrijheid hier. Ook Zweden en Los Angeles zijn geliefd; die laatste wordt zelfs wel eens Tehrangeles genoemd. "

Het persoonlijke verhaal

In 2005 is Hans naar Delft verhuisd en werkt hij bij Advocatenkantoor Vuurens en Lagerweij. "Ons kantoor zit tegenover het station. Handig, want mijn cliënten komen uit het hele land. In Delft zit natuurlijk geen asielzoekerscentrum. Er komen wel eens buitenlandse TU-studenten advies vragen voor zichzelf of hun familie."

Hans helpt vluchtelingen tijdens de beoordeling of ze in Nederland mogen blijven: "Mijn taak is om deze mensen de waarheid te laten vertellen, hun individuele verhaal. Heel af en toe kom ik een vluchteling tegen die zegt, 'wat moet ik vertellen zodat ik kan blijven?' Maar zo werkt het niet. Ik voel het als verplichting om hun persoonlijke situatie uit te leggen, te laten zien waarom ze niet meer in hun geboorteland thuishoren."

Vreselijke verhalen

De verhalen die Hans te horen krijgt, zijn vanzelfsprekend geen pretje. Veel van zijn cliënten zijn letterlijk het land uit getreiterd, bedreigd of erger: "Een cliënt uit Iran is modeontwerper. Een beroep dat volgens de leider daar niet past in hun normen en waarden", vertelt Hans.

"Er zijn talloze invallen in zijn winkel gepleegd, vanwege zijn 'on-islamitische gedrag'. Daarbij halen ze vuile trucjes uit. Zijn hond is bijvoorbeeld in beslag genomen, zogenaamd omdat het haram (een zonde, red.) is. Dat doen ze natuurlijk gewoon om hem te raken. Hij is bekeerd tot het Christendom, dus voor hem is het in Iran niet veilig. Maar het IND gelooft dat niet. Dus doen we een nieuwe asielaanvraag." Iedere Iraniër die Hans hier kan houden, is wat hem betreft winst: "Ik vind dat ze wat toevoegen aan onze maatschappij. Ze zijn slim, werken hard… Een verrijking voor Nederland."

Open je oren, dan volgt je hart

Toch weet Hans dat lang niet iedereen het eens is met zijn omarming van vluchtelingen.
Voor hen heeft hij het volgende advies: "Als je met open oren luistert naar wat deze mensen te vertellen hebben, dan volgt het hart vanzelf."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft.

Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten