De Delftse voorronde van vorig jaar (Foto: EYP Nederland).
De Delftse voorronde van vorig jaar (Foto: EYP Nederland). (Foto: EYP Nederland)

Voor twee dagen baas van Europa

Op 12 en 13 januari gaan 100 jongeren in debat over belangrijke Europese problemen in het X-complex van de TU Delft. Begeleid door vrijwilligers uit 11 verschillende landen, zullen zij in een simulatie van het Europees parlement oplossingen bedenken voor hedendaagse problemen en met een kritische blik naar het Europees beleid kijken.

Delft - Dit alles als deel van de voorronde van het Europees Jeugdparlement Nederland in Delft, waarmee de organisatie haar 21ste bestaansjaar zal inluiden. Het evenement biedt een unieke kans voor scholieren uit heel Nederland om deel te nemen aan het internationale European Youth Parliament programma, wat jongeren uit 40 landen verbindt. De voorbereidingen van het evenement zijn niet onopgemerkt gebleven: Zo wordt het evenement met enthousiasme gesteund door de Gemeente Delft en Fonds 1818. Bovendien zal Bas Vollebregt, wethouder van Economie, Cultuur, Grondzaken en vastgoed, spreken bij het plenaire debat op zondag. De plenaire vergadering zal starten op 13 januari om 9:30 in de theaterzaal van het X-complex van de TU Delft.

Dit belangrijke evenement zal plaatsvinden in het pas vernieuwde sport en cultuurcentrum X van de TU Delft. Voor de zaterdag heeft het Christelijk Lyceum Delft haar deuren geopend. De voorronde in Delft maakt deel uit van het grotere European Youth Parliament programma, dat 30 jaar geleden is opgestart in Fontainebleu, Frankrijk. De organisatie is door jongeren, voor jongeren, en probeert op een politiek neutrale wijze scholieren uit heel Europa kennis te laten maken met speechen, debatteren en nieuwe culturen. De scholieren leren in het Engels te discussiëren over Europese onderwerpen, kruipen in de rol van een parlementariër en bootsen een parlement na. Dit alles wordt georganiseerd zonder winstoogmerk door jonge vrijwilligers met vele verschillende nationaliteiten, die de stichting met elkaar draaiende houden.

Meer berichten