Foto:

Delft krijgt eerste energie-neutrale treinstation

Van de redactie

Afgelopen vrijdag werden de handtekeningen voor de bouw van het eerste energieneutrale treinstation van Nederland, station Delft Zuid, gezet door staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven, Chief Operational Officer John Voppen van ProRail en duurzaamheidswethouder Stephan Brandligt van Delft.

Delft - ProRail gaat in Delft het eerste energieneutrale treinstation van Nederland bouwen. Onder meer liften, led-verlichting en kaartautomaten op station Delft Zuid gaan volledig werken op energie van een innovatief dak, dat volledig uit zonnepanelen zal bestaan. Om deze reuzenstap op het gebied van duurzaamheid te zetten, werken ze nauw samen met de gemeente Delft en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het nu nog troosteloze station Delft Zuid is een voorbeeld van een station met beperkte voorzieningen. Het biedt weinig beschutting tegen regen en wind en wie naar de andere kant van het spoor wil, moet een fikse trap beklimmen om er te komen. Reizigers met een functiebeperking zijn daardoor gedwongen om een station verder te reizen om aan de andere kant te komen. Dat is niet meer van deze tijd. Dus wordt het station flink verbeterd. Er komt een nieuwe reizigers- en fietserstunnel, liften en een kap vol zonnepanelen. Die zonnepanelen zorgen voor de energie die nodig is om de liften aan te drijven, het station te verlichten en apparatuur als bijvoorbeeld de omroepinstallatie, kaartautomaten, incheck-poortjes en reisinformatieborden te laten werken. Het energieverbruik gaat daardoor niet omhoog, maar omlaag; naar nul om precies te zijn. Op Delft Zuid gaat het om tweehonderd megawattuur per jaar; evenveel als het energieverbruik van zeventig huishoudens. Het dak is de sleutel van deze duurzame oplossing. De kern is hier dat het dak eigenlijk niet wordt bedekt met panelen, maar dat het uit panelen bestáát. Daardoor kan het per vierkante meter veel meer energie opwekken dan bestaande zonnedaken.

Wethouder Stephan Brandligt is blij met de ontwikkeling: 'Het college van Delft vindt het belangrijk dat het vernieuwde en energieneutrale station Delft Campus deze kwaliteitsimpuls krijgt. Met de naamswijziging naar Delft Campus, de overkapping van zonnepanelen en de ondertunneling wordt een start gemaakt met de ontwikkeling van het hele stationsgebied."

 

 

Meer berichten