Foto:
terug in de tijd

Stop voortmodderen met kabouterhuisjes, deel twee

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

De bouwkundige staat van de 51 woningen was echter ronduit slecht. Het geldbedrag dat nodig was (om de levensduur met 15 jaar te verlengen) liep uiteindelijk op van 30.000 naar 51.000 gulden per woning.

Delft - Uit de rapportage blijkt, dat in de periode 1982-1987 op de kop af 190 koopwoningen met subsidie, van gemiddeld 16.000 gulden, zijn verbeterd, waarvan 107 in de laatste twee jaar. De wijk telt in totaal 1250 woningen, daaronder bevinden zich enkele hardnekkige ,,rotte kiezen". De eigenaren van koopwoningen probeerde men warm te maken voor verbeterplannen. Daarbij werd er op gespeculeerd dat zij sneller zouden toehappen, wanneer er extra voordelig kon worden aangehaakt bij de 44 Hippolytuswoningen die een opknapbeurt kregen. Het Bouwbureau zette zijn schouders eronder en slaagde erin 45 eigenaren en 10 particuliere huurders over de streep te trekken. Toch zegt Draijer: Men probeerde een methode uit, zonder te weten waar men uitkwam. De ervaring is zeker waardevol, maar op een gegeven moment: er is hard gewerkt, maar het was beter geweest als we nog een jaar hadden gewacht.

Ik zelf geloof niet dat het Bouwbureau alle processen in de hand had. Bleven er rotte kiezen bestaan? O ja, er waren bewoners die om allerlei redenen niet meededen. Er waren er die absoluut geen geld hadden, bij een woning was het zelfs zo genant, dat men besloot om maar gratis, een nieuwe goot aan te brengen. De dame die er woonde had gewoon het geld niet. Het is een lang proces, dat weet ik, bovendien is de situatie in Delft zo complex met al die verschillende eigenaren. Ik vraag me af of de stedenbouwkundige structuur zo hoogwaardig is dat ik moet kiezen voor een beleid dat er op is gericht om gatgebied te handhaven. De stad is geweldig met zijn grachten en monumentale gebouwen! Maar waar vind je die kwaliteit in het Westerkwartier? De wijk heeft toch zo'n knus karakter wordt gezegd, tien jaar geleden viel daar inderdaad iets voor te zeggen. Het openbare leven speelde zich toen nog echt op straat af, maar zeg ik dan: Ga er nu dan eens kijken, het is er een groot blikpark.

Dit verhaal is van 1989.

Meer berichten