Paul Karlas op een ideale seniorenfiets
Paul Karlas op een ideale seniorenfiets (Foto: )

Fietsen is gezond voor lijf en hoofd

Door: Marie-Jet Eckebus

Ook als je een dagje ouder wordt

Bijna iedereen in Nederland kan fietsen en ons platte landje is er ook zeer geschikt voor. Het is zelfs zo dat er meer fietsen zijn dan Nederlanders. Ook senioren maken vaak gebruik van de fiets. Voor een recreatief ritje of om van A naar B te komen. Soms gaat dat niet zo soepel meer door – bijvoorbeeld – knieproblemen. Vaak is daar een oplossing voor te vinden.

Delft - De fietsenzaak van Paul Karlas (57) zit al 25 jaar op dezelfde plek in Delft. Van jongs af aan was hij hulpje bij een andere fietsenzaak in Delft, naast zijn vaste baan bij de TU. Na een reorganisatie begon hij zijn eigen handel. "Ik heb veel 60-plussers als klant. Die mensen hebben meer vrije tijd en trekken er graag op uit op de fiets," zegt hij. "Voor ouderen is een lagere fiets vaak prettig. Zodat ze gemakkelijk met beide voeten op de grond kunnen komen en met een lichte knik in de knieën op het zadel zitten." Een lage instap is ook een goed hulpmiddel. Voor heren is het soms even slikken om op zo'n model te stappen, maar waarom niet als je daardoor nog jarenlang veilig kan fietsen? "Fietsen is goed voor lijf en leden en om het hoofd lekker leeg te kunnen maken," aldus Karlas. "Ik zeg weleens: we verkopen hier eigenlijk medicijnen." Een ideale seniorenfiets heeft bij voorkeur kleinere wielen en een grotere zithoek. Jammer genoeg worden dat soort speciale fietsen weinig geproduceerd. En er hangt een prijskaartje aan. Op internet zijn de prijzen lager, maar dan zijn de levertijden vaak lang, de service ontbreekt en men krijgt geen persoonlijk advies. Een elektrische fiets is prettig voor mensen met knieproblemen. "Maar als ik zie dat iemand al gaat beven bij de aanblik van een elektrische fiets, dan ga ik die niet verkopen," zegt Karlas. Ook is het niet verstandig om mensen die al vijftig jaar een terugtraprem gewend zijn, opeens op een fiets met een handrem te laten rijden. Karlas gunt het iedereen om zo lang mogelijk te kunnen fietsen. "Maar als fietsen écht niet meer lukt, biedt de sportschool met hometrainers, steppers of loopbaan een alternatief," is zijn advies.

Fietsen in Delft en omgeving

Door de landelijke omgeving van Delft lopen talloze fietsroutes. Sommige daarvan zijn gemarkeerd als TOP, Toeristisch Overstappunt. Vanuit zo'n speciaal ingerichte locatie kunt u fietsen (of wandelen) via diverse bewegwijzerde routes. Bij de Toeristische Overstappunten zijn informatiepanelen aanwezig met een kaart van de omgeving en informatie over bezienswaardigheden in de buurt van de routes. Zo ontdekt u gemakkelijk de mooiste plekken van de regio. Meer informatie vindt u op www.toproutenetwerk.nl

Meer berichten