Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Een verkeerde insteek

Bespiegelingen door Marcel de Jong

De Breestraat is de veiligste plek van Delft geworden. Sinds kort lopen er agenten door de straat. Ook zijn er camera's opgehangen. Op iedere hoek van de straat staan klabakken klaar om wetsovertreders meteen in de kraag te vatten. Wat een oase van rust is het nu geworden. Ik durf mij nu zelfs 's náchts een weg door de Breestraat te banen.

Hoe anders is dat dan in mijn eigen straat. Hier ontbreken de agenten. Camera's heb ik evenmin gezien. Levensgevaarlijk zou je zeggen. Een paradijs voor lieden die het minder op hebben met hun medeburgers. Je zou bijna gaan verhuizen naar de Breestraat.

Toch is mijn straat veiliger dan die winkelstraat. Niet omdat in mijn wijk vriendelijker mensen wonen. Wel omdat in mijn straat de coffeeshops ontbreken, die wel in de Breestraat aanwezig zijn. Uit onderzoek blijkt dat drie van de vier drugswinkel shops op een of andere manier betrokken zijn bij criminele activiteiten. De twee coffeeshops in de Breestraat behoren natuurlijk net tot die vijfentwintig procent die zich wel keurig aan de wet houden. Maar het is geen toeval dat zich rondom die twee drugswinkels allerlei geweldsincidenten hebben voorgedaan. De granaten werden daar niet zomaar neergelegd. De schietpartijen vonden er evenmin zonder reden plaats. Het was daarom terecht dat de burgemeester de drugswinkels voor enkele maanden sloot.

Helaas heeft zij nu besloten de winkels van verdovende middelen weer de kans te geven de deuren te openen. De agenten in de straat en het cameratoezicht moeten de veiligheid van passerende burgers garanderen. Maar het klopt niet, deze insteek. De gemeente pakt de gevolgen van het probleem van onveiligheid aan. De oorzaak laten ze ongemoeid. En dat zijn de coffeeshops. Die trekken naast hun klanten blijkbaar ook allerlei lieden aan die een minder fraai levensdoel voor ogen hebben.

Laat de gemeente de oorzaak van de problemen aanpakken. Trek de vergunning van de coffeeshops in. Een restaurant of een winkel in hippe kleding maakt de aanwezigheid van de agenten en het cameratoezicht in één klap overbodig.

Meer berichten