Julia Nauhaus, hare excellentie ambassadeur Heidemaria Gürer en  burgemeester van Bijsterveldt (vlnr)  onthullen het schilderij onder toeziend oog van Janelle Moerman en wethouder Bas Vollebregt.
Julia Nauhaus, hare excellentie ambassadeur Heidemaria Gürer en burgemeester van Bijsterveldt (vlnr) onthullen het schilderij onder toeziend oog van Janelle Moerman en wethouder Bas Vollebregt. (Foto: Annemarie de Vries)

Delftse familie uit Wenen logeert in Prinsenhof

Blije en trotse gezichten waren te zien in Museum Prinsenhof Delft vorige week woensdag. Toen was namelijk de officiële overdracht en onthulling van het eerste schilderij van de Pieter de Hoochtentoonstelling, die op 11 oktober begint.

Delft - Het schilderij is in bruikleen van de Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste in Wenen. Directeur Julia Nauhaus vertelde waarom ze graag meewerken aan deze tentoonstelling en hoe ze aan dit schilderij, waarop een Delftse familie te zien is, zijn gekomen. Graf Lamberg-Sprinzenstein, een Oostenrijkse diplomaat, kocht het Portret van een Delftse Familie voor zijn kunstverzameling. Nadat hij overleed in 1822 erfde de Oostenrijkse staat zijn verzameling. "Het behoort tot de topstukken van onze collectie," vertelt Nauhaus trots. Ambassadeur Gürer geeft in haar toespraak hoog op over de vakkennis van de Nederlandse musea, een reden waarom ze graag vaker samenwerken. "Ik hoop dat de Nederlanders nu ook eens naar onze musea komen in plaats van alleen naar de pistes" vertelt ze achteraf lachend. Nu bijna alle toezeggingen voor de bruikleen van 30 schilderijen binnen zijn, is de grootste uitdaging om uit te vinden wie de familie op het schilderij is. Wie weet is er een verre nazaat onder onze lezers?

Meer berichten