Foto: Marco Wessels

Basketbal zit Dante Wessels in het bloed

Sporter van de Week

Door: Stan Wagtman

Op het basketbalveld is de Delfgauwse Dante Wessels (17) op haar plek. Al op haar achtste begint Dante bij de Delftse club DAS met de razendsnelle balsport. Bijna tien jaar later, met een debuut in het eerste team en minuten in het Oranjeshirt tot gevolg, basketbalt Dante nog altijd met veel plezier. En na een vlak voor de winterstop opgelopen blessure, hoopt ze na de winteronderbreking weer te vlammen op het veld.

DELFGAUW - "Die blessure voor de winterstop was best jammer. Ik vind het altijd leuk om te spelen. Maar met de pijn in mijn rug kon ik niet doorspelen. Gelukkig ben ik na de winterstop weer fit", aldus een blije Dante.

Ook in haar team zullen ze blij zijn dat Dante weer op de weg terug is. Met haar verdedigende kwaliteiten is Dante een belangrijke schakel in het team: "Verdedigen is mijn grootste kwaliteit. En omdat ik met mijn 1,83 meter best lang ben, is mijn positie vaak die onder de basket. Vanuit daar probeer ik dan te scoren of te rebounden."

Altijd basketbal

Als Dante acht jaar oud is, gaat ze op zoek naar een sport die ze leuk vindt. Een proefles hockey leidt nergens toe, waarna ze al snel besluit te gaan basketballen: "Best logisch eigenlijk, want mijn moeder en oma basketbalden ook. Ze vinden het nog steeds leuk dat ik op basketbal zit. En ik was toen ook al best wel lang." De Delftse club DAS is waar het vervolgens allemaal begint.

Dante begint er in de mix onder 10 jaar: "Ik had er toen al veel plezier in. Je krijgt al snel vriendinnetjes op de club." Het spelletje zelf zit in haar bloed: "Ik houd echt van basketbal. Het snelle van het spel vooral. Mooie combinaties maken en het dan afronden is echt een heerlijk gevoel. Plus dat je het echt niet alleen kunt doen."

Debuut

Dat plezier en prestaties prima hand in hand kunnen gaan, bewijst Dante. Zes jaar nadat ze begint met basketbal volgt op veertienjarige leeftijd haar debuut in het eerste team: "Ik heb eerst een tijdje meegetraind. Toen merkte ik al dat ik eigenlijk makkelijk mee kon. Niet veel later heb ik mijn debuut gemaakt. Dat was echt supergaaf." Inmiddels speelt Dante alweer drie jaar in het eerste team. Met haar pas zeventien jaar is ze ook nu nog een van de jongsten: "De leeftijden in ons team verschillen heel erg. Toch is het altijd wel gezellig."

Oranje

Bijna iedereen droomt er van; het magische Oranjeshirt dragen. Als Dante dertien jaar oud is, wordt het voor haar realiteit: "Ik trainde in de onder 14 en onder 15 van het Nederlands team. Dat was heel erg speciaal. Dat wil iedereen wel." Maar extra wedstrijden maken het leven voor Dante ook drukker: "Op een gegeven moment sportte ik zes keer in de week. Dat was wel veel. Nu sport ik drie keer in de week. Dat is beter vol te houden. Soms moeten we voor de competitie ook naar Groningen of Limburg, dus dan gaat er sowieso al veel tijd in zitten."

LeBron James

Vooral in de Verenigde Staten en Spanje is het basketbal een grote sport. Dante kijkt regelmatig: "LeBron James is een speler waar ik graag naar kijk. We hebben een beetje dezelfde stijl. Maar natuurlijk is hij veel beter, haha."

Een Amerikaanse profcarriére heeft Dante wel al uit haar hoofd gezet: "Vroeger heb ik er nog wel eens aan gedacht. Toen ik in het Nederlands team zat bijvoorbeeld. Maar hoe realistisch is dat nu nog om te halen?"

Meer berichten