Foto: Indebuurt.nl/delft

Gé Kleijweg zet zich in voor groen rond Delft

Door: Iris Olsthoorn

Delftenaar van de Week

Als je de naam Gé Kleijweg hoort, denk je natuurlijk meteen aan het Stads-Koffyhuis. Dat is niet gek, want Gé was hier tenslotte meer dan 30 jaar de baas. In die periode deed hij ook nog eens een heleboel voor Delft en de horeca. Ondertussen is de populaire horecagelegenheid al zo'n zeven jaar in handen van de nieuwe bazen. En Gé? Die blijft heus niet stil zitten. We spraken hem over wat hij tegenwoordig zoal doet.

Delft - Dat is een heleboel, zien we als we voorafgaand aan het interview de waslijst aan functies op zijn LinkedIn-profiel bekijken. Van bestuursfuncties in allerlei stichtingen en netwerken, tot eigen adviesbureau. "Ik moet je eerlijk bekennen, die pagina heb ik geloof ik al acht jaar niet meer bijgewerkt", lacht Gé als we hierover beginnen. Kan je nagaan: eigenlijk is de lijst van deze bezige bij nog vele malen langer.

"Maar waar ik me momenteel vooral hard voor maak, is de omgevingsvisie van Buytenhout West(het gebied rond Delftse Hout en Biesland, red,). Dat is een van de weinige grote, groene stukken in de regio. Delft is aan het verdichten door alle bouw, dus is het heel belangrijk dat we een plek blijven houden om ons hoofd te luchten. We moeten nú al nadenken over hoe dit stuk van de metropole er over dertig jaar uit moet zien."

De toekomst van Delft is heel belangrijk

De meeste mensen deinzen terug voor woorden als 'omgevingsvisie', 'burgerparticipatie' en 'structuurvisie'. Maar dat is niets voor Gé. "Zo was ik ook wel hoor, twintig jaar geleden", zegt Gé. "Als iemand toen met zoiets naar me toe was gekomen, zei ik: 'daar ben ik te druk voor'. Maar het is zo belangrijk om na te denken over de toekomst. Zelf heb ik dan wel in de horeca gewerkt, maar van origine kom ik uit de landbouw. Misschien vind ik het daarom wel zo belangrijk dat er groen blijft in Delft."

Hij beseft dat lang niet iedereen daar om staat te springen: "Denk maar eens aan de autoluwe binnenstad: toen die plannen voor het eerst op tafel lagen, was écht niet iedereen er blij mee. Bewoners en ondernemers in de binnenstad vonden het maar onhandig. Maar kijk eens wat het ons gebracht heeft? Ik denk niet dat er iemand is die terug zou willen naar de oude situatie."

Gé daagt mensen daarom uit om na te denken over de toekomst van de omgeving rondom de Delftse Hout en Biesland. "Hoe willen we dat dit 'park' in de versteende randstad er over dertig jaar bij ligt? Welke uitdagingen vinden we hierin? Wat kunnen wij als slimme en in(n)ovatieve Nederlanders bedenken om de natuur hier te behouden? Hoe blijven we, als er straks vijftienduizend meer woningen in Delft zijn, met zijn allen genieten van dit stuk groen? Allemaal vragen die ver weg lijken, maar waar je nú al over na moet denken. Voor het te laat is en alles is volgebouwd."

Het grotere plaatje

Van horeca naar omgevingsvisie-strijder lijkt misschien een grote stap, maar voor Gé is het eigenlijk best logisch. "Als horeca-ondernemer was ik ook altijd bezig met het grotere plaatje. Ik werkte altijd volgens een plan, probeerde zoveel mogelijk kennis te delen én te leren van anderen. Je bent veel succesvoller als je met elkaar oplossingen bedenkt.

Het is maar een klein voorbeeld, maar bij het Stads-Koffyhuis heb ik lang geleden een lift gebouwd. Deze bracht de afwas naar boven, en leegde zichzelf automatisch. Héél erg handig in de horeca, maar het idee kwam van een tuinder die ik kende uit mijn netwerk. Hij had een soortgelijke lift in zijn kas."

Dit soort vernieuwende toepassingen en oplossingen hoopt Gé straks voor Buytenhout West ook te bedenken. "Samen kun je zoveel mooie dingen maken. Zeker in Delft, we zijn echt een community en daar moeten we gebruik van maken. Er is geen plek op aarde zo veilig, gezellig en gastvrij als Delft", besluit Gé. "Ik ben oprecht trots dat ik een Delvenaar ben. Laten we dat samen zo houden."

Meer berichten