Ed Zoutenbier.
Ed Zoutenbier.
Delftenaar van de week

Onmisbaar op school en op het ijs

Vanaf vrijdag is hij geregeld op de schaatsbaan aan de Schoemakersstraat te vinden: Ed Zoutenbier. Al negen jaar is hij ijsmeester. Maar Delft klent hem ook door zijn werk als conciërge op de Oostpoortschool: "Ik maak makkelijk contact en vind met mensen bezig zijn heel leuk. Door mijn werk kom ik op straat altijd wel mensen tegen die in zijn voor een praatje."

Hoewel Ed Zoutenbier in Den Haag is geboren, voelt hij zich helemaal thuis in Delft. Hij woont er 23 jaar. Hij ontmoette zijn vrouw bij Dansschool Wesseling en verhuisde naar haar toe. In het begin was dat wel wennen,maar nu zou hij nergens anders dan in de Delftse binnenstad willen wonen: "Al zouden ze me een ton geven, ik zou niet verhuizen!" Dat Ed zich hier als een vis in het water voelt, heeft onder andere te maken met zijn werk als conciërge bij de Oostpoortschool. Al acht jaar zorgt hij er voor dat alles op deze school van een leien dakje gaat: "Ik zorg er bijvoorbeeld elke dag voor dat de school goed wordt geopend en afgesloten en dat de tablets en computers die de klassen gebruiken klaarliggen. Maar ook andere klusjes, zoals het opnemen van de telefoon en zorgen dat er geen ongure figuren de school binnenkomen behoren tot mijn taken." Kinderen en ouders zijn dol op Ed, en dat geeft hem een goed gevoel: "Als ik er een dagje niet ben, vragen de kinderen 'waar is Ed'. Dat is voor mij wel een teken dat ik gewaardeerd word." Waar het kan doet Ed klusjes met de kinderen samen: "Bijvoorbeeld als de sinterklaas- of kerstspullen van zolder gehaald moeten worden, dan haal ik een aantal kinderen uit de groepen 5 en 6 en vormen we met zijn allen een doorgeef-treintje op de trap. De kinderen vinden dat gaaf, want ze blijven me altijd om klusjes vragen." Ed komt altijd wel bekende gezichten tegen als hij door de binnestad loopt. Hij vindt de sfeer van de stad uniek, omdat er altijd wel iets te doen is. Of er nu een festival aan de gang is, of het gewoon een fijne zomerdag is: "De ene keer zijn het ijssculpturen in de gracht, of bijvoorbeeld de Mooi Weer Spelen, maar ook dat 's zomers de terrassen gezellig vol zitten, dat maakt Delft." Ed is inmiddels al negen jaar actief bij Schaatsbaan Delft op de Beestenmarkt als ijsmeester. Dit is een van de evenementen die volgens Ed echt bij de binnenstad horen. Hij vindt het dan ook best jammer dat de schaatsbaan dit jaar op de Schoemakerplantage staat: "Toen ik voor het eerst hoorde dat het niet op de Beestenmarkt was, was ik wel flink aan het balen. Maar toen Robin (Verschoor, Nota Bene BV., red.) de tekeningen liet zien, werd ik meteen enthousiast."

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt.nl/delft. Tip uw Delftenaar van de week: delft@indebuurt.nl

Meer berichten