Gezina van der Wal schreef een boek over haar leven en carrière als vrouwenarts.
Gezina van der Wal schreef een boek over haar leven en carrière als vrouwenarts. (Foto: Gezina van der Wal schreef een boek over haar leven en carrière als vrouwenarts. )

Eerste vrouwelijke gynaecoloog in Delft

Door: Annemarie Oorthuizen

Memoires van dokter van der Wal

De naam Gezina van der Wal zal bij velen in Delft een belletje doen rinkelen. Als vrouwenarts heeft zij namelijk menig baby in Delft geboren zien worden. Inmiddels is zij 94 jaar en heeft ze het boek 'Herinneringen aan mijn leven' geschreven, over haar leven en bijzondere carrière in het door haar zo geliefde vakgebied, de gynaecologie.

Delft - Gezina van der Wal werd negen jaar na haar zusje geboren, in de hoop dat ze een jongen zou zijn. "Verdomme, weer een dochter" had haar vader geschreeuwd. Haar ouders hadden een verstandshuwelijk en dat heeft ze gemerkt. "Ik was pas 14 jaar toen ik voor het eerst een kus kreeg van mijn moeder", vertelt ze. Op haar 9e wist ze al zeker dat ze niet wilde trouwen en kinderen krijgen. Ook in haar carrière heeft mevrouw van der Wal niet gekozen voor de gebaande paden. Haar ambitie om vrouwenarts te worden was in die tijd niet gewoon. Na de oorlog schreef ze alle universiteiten aan, maar kreeg van allen een afwijzing: 'Wij nemen geen vrouwen aan', stond erin. Na een paar maanden mocht ze toch solliciteren bij de Universiteit van Groningen. Een warm onthaal stond haar daar niet te wachten. De professor werd namelijk gedwongen door de commissaris van de Koningin om vrouwen aan te nemen. "Ik zal er voor zorgen dat je zo snel mogelijk weer uit jezelf weg gaat", zei hij. Gezina maakte echter haar drie studiejaren succesvol af. Het vierde jaar rondde ze af in het Haags Gemeenteziekenhuis aan de Zuidwal.

Na haar afstuderen werkte ze in kleine klinieken in Den Haag. Ze was erg vooruitstrevend voor die tijd. "Ik maakte geen onderscheid tussen ziekenfonds en particulier verzekerde patiënten. Ze waren mij allen even lief. Bij mij zat men dan ook gezamenlijk in één wachtkamer. Dat leverde prachtige situaties op waarin een chique dame uit Wassenaar maar niet uitgepraat raakte met een vrouw uit de rosse buurt." Na haar tijd in Den Haag ging ze werken in het Gasthuis in Delft. Hier was ze de eerste vrouwelijke gynaecoloog met een universitaire opleiding.

Het is bijna 30 jaar geleden dat Gezina met pensioen ging, maar het liefst had ze door willen werken. "Ik heb altijd zo genoten van mijn werk. Elke ochtend als ik wakker werd had ik zin om aan de slag te gaan. Ik heb de meest fantastische tijd gehad als vrouwenarts", vertelt Mevrouw van der Wal. "Vooral spoedbevallingen aan huis vond ik heerlijk. Dat kun je je nu niet meer indenken, dat een gynaecoloog aan huis kwam. Toen was dat heel normaal, en het ging eigenlijk altijd goed." Zo vertelt van der Wal, alsof het gisteren gebeurde, over een bevalling in een vissershuisje in Scheveningen. "Ik werd in paniek opgebeld met de mededeling 'Het armpje steekt er al uit'. Buiten bij het huis hoorde ik de vrouw al schreeuwen. Al liggend in de bedstee en met haar benen op mijn schouders wist ik het kind zo te draaien dat het geboren kon worden. Na afloop vroeg de vrouw mij 'heeft de hond de nageboorte al gehad?'" Het boek is te koop bij De Omslag voor €19,90.

Meer berichten