Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Geef Gasthuisplaats allure

Bespiegelingen door Marcel de Jong

Het prachtige centrum van de stad kent één gapende wond. De Gasthuisplaats bloedt en zweert. Hier heerst het versleten asfalt en door roet getekende klinkers. Onkruid woekert rondom scheef staande lantaarnpalen. Herinneringen aan een ver verleden zijn verdreven door de geparkeerde auto's. De door roet geblakerde gevels van de muren omarmen hun uitlaatgassen om deze de hele dag vast te houden. De lucht beneemt je soms bijna de adem. Sinds 1984 ettert de wond maar door. Niemand leek zich te bekommeren om deze kerf op de ziel van de stad.

Daar lijkt nu gelukkig verandering in te komen. Enkele bewoners hebben de handen ineen geslagen om deze grauwe plek in het midden van de stad weer nieuw leven in te blazen. Onze stadsgenoten Sjoerd Tiemstra, Jos van de Lindeloof, Hans Bakker en Wytze Patijn, zoeken samen met andere Delftenaren naar een nieuwe inrichting van deze vergeten plek. Een prachtig initiatief. Dit door asfalt en geparkeerde auto's verwonde deel van de stad verdient een nieuwe toekomst. Het is een plek waar geschiedenis is geschreven. Ooit stond hier het oudste ziekenhuis van Nederland. Het Gasthuis werd al in een pauselijke bundel in 1255 genoemd. Hoeveel mensen zijn er op dit terrein niet behandeld? Hoeveel mensen niet overleden? Op het terrein waar nu het rubber van autobanden zwarte sporen achterlaat, lag ooit de begraafplaats van het ziekenhuis. Het is de plek waar het huidige Reinier de Graafgasthuis is geboren.

De eerste ideeën voor een nieuwe toekomst van dit verwaarloosde gat tussen de historische gevels zijn al geopperd. Een groene oase zou het kunnen worden, las ik. Wat een prachtig gedachte. De stad wordt op dit moment al meter na meter volgebouwd. Groen wordt steeds meer iets voor ergens anders, lijkt het wel. Geef het Gasthuisplaats weer allure, zoals het eeuwenlang heeft gehad. Laten we er een bijzonder plek van maken, waar je in de hectiek van het snelle stadsleven even tot rust kunt komen en stil kunt staan bij de bijzondere geschiedenis van dit deel van Delft. Een plek waar je graag wilt zijn. Dat gaat jullie lukken, stadsgenoten.

Meer berichten