Foto: (Peter Looijen)
Sporter van de week

Delfts talent Pelova hoopt op WK

Sporter van de Week

Door: Stan Wagtman

Het kan snel gaan. De in Delft geboren Victoria Pelova (19) speelt twee jaar terug nog bij Concordia als ADO Vrouwen haar vraagt in Den Haag te komen voetballen. Het blijkt geen makkelijke, maar wel goede beslissing. Bij ADO Vrouwen schittert Victoria inmiddels wekelijks in de Eredivisie. In januari vorig jaar maakt ze op 18-jarige leeftijd zelfs haar interlanddebuut. En wie weet wat Victoria nog te wachten staat, met een WK-voetbal dat komende zomer plaatsvindt.

DEN HAAG - "Het is voor mij uiteindelijk een goede beslissing geweest om naar ADO Vrouwen te gaan. In eerste instantie dacht ik: nee, echt niet. Maar toen ook mijn teamgenoten bij Concordia tegen me zeiden dat ik het moest doen, heb ik het toch gedaan", aldus een blije Victoria. Het voelt goed voor haar bij ADO Vrouwen: "Ik kon afgelopen zomer naar Ajax, maar ik heb het niet gedaan. Ik was vroeger fan van Ajax, dus dat laat je wel twijfelen. Maar eerst wil ik mijn bachelor Technische Wiskunde afmaken. En ik moet een zaakwaarnemer regelen die mij bij dat soort dingen kan helpen." Van transferstress heeft Victoria weinig last: "Nee, niet echt, haha. Ik ben er ook heel open over. Dat geheime gedoe ben ik niet zo van."

Concordia

Voetbal, tennis, karate en zelfs schaken, Victoria doet het op jonge leeftijd allemaal: "Ik denk dat ik zo'n beetje alle sporten wel heb gedaan. Tennis nog het langst. Eigenlijk tot ik naar ADO Vrouwen ging. Toen was het niet meer te combineren." Toch is voetbal de sport waar Victoria het meest van houdt. Het begint voor haar allemaal bij Concordia: "Daar ben ik toen ik zes was begonnen in de F'jes. Eigenlijk speelde ik altijd wel in de hoogste jeugdteams, en altijd met jongens. We hebben vanaf de F'jes bijna hetzelfde team gehouden. Het was echt een super leuke tijd."

Naar de zin

In 2017 tekent Victoria een driejarig contract bij ADO Vrouwen. Maar nu, twee jaar later, is er bij Victoria van haast om weg te gaan geen sprake: "Ik heb het goed naar mijn zin hier. Ik kan het heel goed vinden met mijn teamgenoten en het is dichtbij huis." En ook spelen in de Eredivisie is geen straf: "We hebben ons geplaatst voor de kampioenspoule, dus we gaan ook echt tegen de topclubs spelen. Misschien kunnen we zelfs wel kampioen worden", aldus een zelfverzekerde Victoria. Met acht goals dit seizoen is Victoria als aanvallende middenvelder behoorlijk productief: "Maar ik wil er minimaal vijftien maken. Het wordt alleen wel wat lastiger dan vorig seizoen, omdat we toen niet in de kampioenspoule zaten."

Voorstelrondje

Begin 2018 wordt Victoria voor het eerst opgeroepen voor de Oranjevrouwen: "Ik schrok wel even van het niveauverschil. Die meiden zijn heel de dag met voetbal bezig, ik niet." Op het trainingskamp in Spanje volgt haar mooiste voetbalmoment tot nu toe: "We speelden tegen Spanje. Ik hield er echt geen moment rekening mee dat ik in het veld zou komen. Maar toen moest ik er opeens in! Echt een mooi moment."
Inmiddels, ruim een jaar verder, voelt ze zich al meer op haar gemak bij haar teamgenoten: "Nu inmiddels wel. Ik weet nog toen ik me moest voorstellen aan Lieke Martens. Ik was zó zenuwachtig, had trillende handjes. "Hoi, ik ben Lieke", zei ze. Ik dacht: Ja, dat weet ik toch al!"
En dromen van het WK doet ze stiekem wel: "Ik durf echt niet te zeggen of ik het WK haal, maar ik hoop het wel. Het lijkt me prachtig."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten