Wie overweegt om kleine ongelukjes zelf te betalen, voorkomt een stijging van de verzekeringspremie. Foto Independer
Wie overweegt om kleine ongelukjes zelf te betalen, voorkomt een stijging van de verzekeringspremie. Foto Independer (Foto: )

Autoverzekering steeds duurder

Besparen is vaak mogelijk

Het zal niemand ontgaan zijn dat de premies voor autoverzekeringen de laatste jaren in rap tempo gestegen zijn. Als je hier de felle concurrentie tussen verzekeraars bij optelt, is dit hét moment om je autoverzekering eens goed onder de loep te nemen. Het is vaak mogelijk om geld te besparen. De experts van Independer zetten een aantal tips op een rijtje.

Door Jochum Veerman, Independer

Wie met een eigen auto de weg op wil, heeft in Nederland op z'n minst een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig, beter bekend als WA-verzekering.

Omdat verzekeraars flink met elkaar concurreren is het slim om jaarlijks te controleren of er een goedkoper alternatief beschikbaar is. Scheelt toch weer geld.

Check jaarlijks

Je autoverzekeraar stuurt je jaarlijks een nieuwe polis toe, met daarbij de nieuwe premie. De meeste mensen besteden hier geen aandacht aan en stoppen de polis meteen in de administratiemap.

Een gemiste kans: de oplettende consument zou in veel gevallen zien dat de premie opnieuw verhoogd is. Vergelijk je premie eens met die van andere verzekeringen. Je zult zien dat er vaak goedkopere verzekeringen beschikbaar zijn, met dezelfde voorwaarden. Je moet er even voor gaan zitten, maar het loont de moeite.

Andere auto

Verreweg de meeste autoverzekeringen worden afgesloten door mensen die wisselen van auto, maar liefst 40% daarvan geeft direct het nieuwe kenteken door aan de verzekeraar waar de oude auto ook was verzekerd.

Lekker makkelijk, zou je zeggen. Maar juist als je een andere auto koopt, is het verstandig om te kijken of jouw verzekeraar toevallig ook voor die auto wel de beste premie biedt.

Een andere auto betekent een nieuwe premie, en het zou zo maar kunnen dat een andere verzekeraar voor deze auto een voordeligere premie biedt dan je huidige verzekeraar.

Verhuisd?

Als je verhuist verandert vaak ook je postcode. En dat heeft bijna altijd invloed op je verzekeringspremie. Elke verzekeraar berekent het schaderisico per postcodegebied namelijk weer anders.

Zelfs als je huidige autoverzekering op je nieuwe adres voordeliger is, is het zinvol om de boel naast elkaar te zetten. Verhuizen is al duur genoeg; mooi als je dan een centje kunt besparen op je autoverzekering.

Oudere auto

Elk jaar wordt de dagwaarde van je auto minder. Na een tijdje past wellicht het type verzekering niet meer bij de waarde van je auto. Doe je niets, dan betaal je onnodig veel premie.

Zo is een volledig cascoverzekering voor een oudere auto vaak financieel niet slim. Je betaalt immers relatief veel premie, terwijl je steeds minder terugkrijgt voor je auto. Als je ervoor kiest om kleine ongelukjes zelf te betalen, voorkom je dat de verzekeringspremie omhoog gaat.

Let wel op; ben je erg afhankelijk van je auto en heb je geen spaargeld of heb je geld geleend voor je auto? Dan is het wel slim om hem langer volledig verzekerd te houden.

Meer informatie:

www.independer.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten