Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Voorkom een stadsadel

Bespiegelingen door Marcel de Jong

We hebben nog de mogelijkheid om te voorkomen dat onze binnenstad een compound voor de rijken wordt. Maar dat vraagt wel standvastigheid. Het centrum van veel andere steden verandert namelijk in hoog tempo in een compound waar middenklasse-auto's plaatsmaken voor peperdure Tesla's. In die stadsharten zijn de woningen zo duur dat er geen leraar of verpleegkundige kan wonen. Veelal vormen snelwegen of spoorzones de muur die zulke compounds afsluit van de wijken waarin de doktersassistent en installatiemonteur wel een betaalbare woning kunnen vinden, na jarenlang wachten, dat dan weer wel.

Het lijkt op het eerste oog zo mooi, een stadshart waar de rijken bij elkaar kruipen. Er verschijnen hippe veganistische eetwinkels, health shops waar je voor een bakje ondersteboven gedraaide yoghurt van een klein boertje op het platteland in Rwanda zes euro betaald. De terrassen zitten overvol en de winkels waar ze hippe merkkleding verkopen, draaien torenhoge omzetten. Uiteraard is de autobiografie van Michelle Obama het best voorkopende boek, de vrouw die maar niet kan begrijpen waarom de middenklasse niet op de Democraten stemt. Het geld klotst tegen de gevels. Hier heerst het succes. De invloed en macht.

Helaas verdient niet iedereen een ton per jaar. Dus als we het centrum zonder enige sturing overlaten aan de wetten van het geld, veradellijkt ons stadshart – gentrificatie, noemen wetenschappers dat. Het centrum wordt dan het domein van een elite, rijk, succesvol, met aanzien. De middenklasse en mensen die nog minder geld hebben, worden verbannen naar de buitenwijken of andere steden. De stadsadel en de middenklasse komen dan niet meer met elkaar in aanraking. Ze leven in totaal gescheiden werelden. Eén land, twee volken. Dat komt de saamhorigheid in een samenleving niet ten goede, en daar hebben we al zo weinig van in onze maatschappij. Daarom ben ik blij dat Belangenvereniging Binnenstad Noord wil dat woningcorporaties stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen in de binnenstad. Ook het centrum is van iedereen.

Meer berichten