Foto:
Oude(r) Delft

Matchmaker Ingrid van Veen brengt singles samen

Door: Marie-Jet Eckebus

"Nette weduwnaar zkt. ser. kennism. met…" zulk soort huwelijksadvertenties staan tegenwoordig niet meer in de krant. Wie op zoek is naar een partner kan dat doen met een dating app of via internet. Er zijn inderdaad stellen die elkaar op deze manier hebben ontmoet. Alleenstaanden tussen de pakweg 50 en 80 zullen deze weg niet zo snel bewandelen. Niettemin zijn er veel mensen in deze leeftijdscategorie op zoek naar een maatje. Wellicht biedt betrouwbare en discrete bemiddeling via een relatiebureau dan uitkomst.

DELFT - Na een secretariële carrière van 27 jaar besloot Ingrid van Veen het roer om te gooien en haar mensenkennis en gevoel voor dienstverlening in te zetten als matchmaker bij 40PlusRelatie. Haar werkveld beslaat een groot deel van Zuid-Holland. Ook Delft valt onder haar regio. Het is haar dankbare taak om singles bij elkaar te brengen. "Er staan ongeveer net zoveel mannen als vrouwen ingeschreven bij ons relatiebureau," vertelt Van Veen. "Tijdens het kennismakingsgesprek bij de mensen thuis, ga ik in op hun wensen. Er komen onderwerpen aan bod, zoals: hoe sta je in het leven, wat doe je in je vrije tijd en welke karaktereigenschappen zoek je in een partner." Ze stelt een profiel op en gaat op zoek naar een mogelijke match. "Ik ben er in mijn hoofd eigenlijk continue mee bezig," zegt ze. "Veel mensen hebben een langdurige relatie achter de rug. Soms zijn ze veertig jaar met iemand samen geweest. Ze zijn op zoek naar een arm om hen heen. Vaak hebben ze een prima sociaal leven, maar net die éne persoon ontbreekt." Van Veen geeft ook tips, zodat het eerste afspraakje succesvol verloopt. "Een eerste indruk is heel belangrijk," weet ze. "Zorg dat je er goed verzorgd uitziet. Toon interesse in de ander en wees vooral jezelf." Een voordeel van bemiddeling door een relatiebureau is dat de matchmaker vaak nét wat verder kijkt. Zo kan het verrassend goed klikken tussen mensen met een totaal verschillende achtergrond. Van Veen merkt op: "Iemand uit Zeeland is misschien een perfecte match voor iemand uit de Bollenstreek. Liefde kent geen afstand." Gemiddeld staan mensen een jaar ingeschreven voordat ze een leuke, geschikte partner hebben gevonden. Het slagingspercentage is 75%. "Een onderzoek heeft uitgewezen dat je meer in balans bent en ouder wordt wanneer je gelukkig bent in een relatie," aldus Van Veen. Het steuntje in de rug door een matchmaker kan net het verschil maken.

Steeds meer singles

De bevolkingsprognose van het CBS voorziet dat in 2047 bijna 1 op de 4 volwassenen alleenstaand zal zijn. Tot deze groep worden ook stellen met een LAT-relatie gerekend. Bij 50-plussers die een nieuwe relatie aangaan, is LAT-ten het meest populair.

Meer berichten