Roeiers tijdens de WinterWedstrijden in 2018
Roeiers tijdens de WinterWedstrijden in 2018 (Foto: Proteus-Eretes)

Roeiers van start in WinterWedstrijden

Door: Celine van Benten

De 44e editie van de Van Oord WinterWedstrijden wordt dit weekend gehouden op 16 en 17 februari. De 5000 meter lange wedstrijd vindt plaats op de Schie tot Overschie. Sinds het begin in 1976, wordt het georganiseerd door de Delftse Studenten Roeivereniging Proteus-Eretes. Penningmeester Jasper Boogers vertelt over deze editie.

Delft - De wedstrijd is een groot moment voor vele roeiers. Het is het eerste meetpunt na de winterstop en hiermee de opening van het wedstrijdseizoen. Voor vele eerstejaars betekent dit de start van hun roeicarrière. Het is dan ook niet gek dat het elk jaar rond de 2000 toeschouwers trekt. "Voor toeschouwers zijn er fietsen te huur voor €5,- zodat er langs de route meegefietst kan worden ter aanmoediging van de ploegen. Ook is er op de site van de WinterWedstrijden een livestream te vinden.

"Vooral de blokken met de eerstejaars trekken veel toeschouwers. Dat is ook altijd leuk om te zien, omdat het een voorbode is voor de rest van het seizoen," vertelt Jasper. Verder maakt de beste eerstejaarsploeg en hun vereniging kans op de Van Oord Bokaal.

Op zaterdag zijn de blokken met de eerstejaars en op zondag zijn de elite en gevorderde aan beurt. "Vooral blok 5 is hierbij een interessante wedstrijd omdat hier veel goede roeiers starten," raadt Jasper aan. Op de vraag in welke categorie Proteus de grootste kans maakt antwoordt hij: "Ik denk dat onze zware roeiers een goede kans maken. Zij hebben goed weten te presteren bij het indoor roeien dus ik verwacht dat zij het bij de WinterWedstrijden ook waar kunnen maken."

Voorspellingen geven aan dat het zaterdag en zondag rond de -2°C wordt. Volgens Jasper is dit prima weer in vergelijking met vorige editie. "Vorig jaar had het gevroren in de nacht van zaterdag op zondag. Vrijwilligers hebben toen de hele nacht met motorboten over de Schie gevaren. Hierdoor kon de wedstrijd toch doorgaan."

De organisatie is al vanaf de zomer bezig geweest met het organiseren van de WinterWedstrijden. "We zijn in september gestart en vanaf deze week zijn we fulltime bezig met het organiseren van de wedstrijd. Ik denk sowieso dat het een geslaagde editie gaat worden want iedereen is heel gedreven om iets moois neer te zetten. Dus ik heb er veel zin in."

Starttijden

Zaterdag 16 februari is de start van blok 1 om 10.00, de start van blok 2 om 13.00 en blok 3 start om 16.00. Op zondag 17 februari start blok 4 om 12.30 en de laatste start, die van blok 5 is om 15.30.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden