Foto: delftimagebank.com

Lezing over bouwhistorisch onderzoek Prinsenhof

Op dinsdag 19 februari verzorgt Delfia Batavorum een lezing over het bouwhistorisch onderzoek van het monumentale gebouw van Museum Prinsenhof Delft, dat onlangs is afgerond.

Delft - De gemeente Delft ontwikkelt nieuwe plannen voor Museum Prinsenhof. Voor goede besluiten over dit monumentale gebouw was bouwhistorisch onderzoek nodig. Dat onderzoek is nu beschikbaar. Op dinsdag 19 februari zal Ronald Stenvert van Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis BBA dit onderzoek toelichten. Het Prinsenhofcomplex heeft een lange geschiedenis: van Agathaklooster naar residentie van Willem van Oranje, Kamer van Charitate, Kazerne tot uiteindelijk Museum Prinsenhof Delft.

Het onderzoek leverde een rapport van meer dan 200 pagina's op, waarin de bouw- en gebruiksgeschiedenis en de historische waarden worden beschreven. Bij het onderzoek toonde zich de spannende wisselwerking tussen het gebouw en de verschillende bestemmingen. Vele bouwsporen getuigen hier nog van. Sommige daarvan zijn direct in de zalen van het museum zichtbaar, andere pas als men er op gewezen wordt en enkele interessante kenmerken leiden een verborgen leven. Samen bieden ze een nieuwere kijk op de complexe geschiedenis van dit intrigerende complex.

Op deze avond zal Delfia Batavorum ook stilstaan bij het 40-jarig bestaan van de Commissie Behoud Stadsschoon. Deze commissie geeft adviezen over gemeentelijke plannen op het gebied van bouwen, ruimtelijke ordening en monumenten. De commissie let daarbij speciaal op de erfgoedwaarden. Deze aandacht is van groot belang in een stad met grote monumentale waarden. Belangrijke onderwerpen waar deze commissie over geadviseerd heeft zijn o.a. de Spoorzone, het Armamentarium en de Gasthuisplaats.

De lezing vindt plaats op dinsdag 19 februari, aanvang 20 uur in de Van de Mandelezaal van Museum Prinsenhof Delft.

Meer berichten