Hadrien in actie tijdens het EK < 18 in Glasgow (Foto: Privé-collectie)
Hadrien in actie tijdens het EK < 18 in Glasgow (Foto: Privé-collectie) (Foto: Privé-collectie)
Sporter van de week

Hadrien hockeyt bij Jong Frankrijk

Sporter van de Week

Door: Annemarie de Vries

Regelmatig hebben we een Sporter van de Week die in zijn of haar sport voor Nederland uitkomt. Hadrien Hoogendam echter, hockeyt voor Jong Frankrijk en hij zit daar in de voorselectie van het EK dat deze zomer wordt gespeeld.

Delft - "Mijn vader is Nederlands en mijn moeder Frans legt Hadrien (spreek uit Adriën, red.) uit. Ik ben opgegroeid in Rotterdam en studeer sinds dit jaar in Delft. Wel kom ik heel veel in Frankrijk, want ik heb een enorm grote familie die door heel Frankrijk woont. Met kerst zijn we altijd met de hele familie, wel 60 man ofzo, bij mijn opa in een groot huis in Normandië." Hadrien die zijn hele jeugd bij HV Victoria in Rotterdam speelde, speelt tegenwoordig bij Hudito in de stad waar hij studeert.

Studie combineren

"Het was mijn oude coach bij Victoria die aanraadde bij Hudito te gaan kijken. Dat had hij goed bedacht, want de club past bij mij, ik voel me hier prima thuis," vertelt Hadrien, die civiele techniek studeert aan de TU Delft: "Dat is wel pittig hoor, het is een zware studie met veel contacturen en ik ga de komende tijden best vaak iets missen natuurlijk als ik op trainingskamp ben. Ik heb inmiddels een aanvraag gedaan voor een topsport-status binnen de TU. Ik weet dat ze heel goede faciliteiten hebben voor topsporters. Ik had dat beter iets eerder kunnen doen, maar ik hoop dat het snel lukt." De Nederlandse bonden kennen natuurlijk de procedures welke formulieren er moeten worden aangeleverd, via de Franse bond zou het wat langer kunnen duren. "En nu ik in de voorselectie zit wil ik ook het einddoel halen natuurlijk, het EK." lacht Hadrien.

Hockey-gek

Frankrijk is veel minder hockey-gek dan Nederland, maar afgelopen november bij de WK haalden ze toch de kwartfinale. Het werd zelfs op tv uitgezonden. Hadrien: "Dat was superleuk, want mijn familie in Frankrijk had eigenlijk geen idee wat voor sport ik deed en nu hebben ze het ook eens kunnen zien op tv." Voordat Hadrien in Jong Frankrijk kwam speelde hij al een aantal jaren in Frankrijk onder 18, veel spelers kent hij dus al: "Nu ken ik de jongens en zij mij, maar in het begin was het best wennen hoor. Ik spreek echt vloeiend twee talen. Met mijn vader spreek ik altijd Nederlands en met mijn moeder Frans. Toch bleek ik veel woorden niet te kennen, de Franse jongerentaal was mij vreemd". Dat is nu geen probleem meer voor Hadrien. "Die jaren in onder 18 hebben me best wel gevormd hoor en zijn voor mij een waardevolle ervaring. Je moet toch opeens op jonge leeftijd al heel zelfstandig zijn, dat is heel leerzaam."

Veel hobby's

Hadrien is een bezige bij. Naast hockey is hij gek op muziek: "met een paar vrienden ben ik een bandje aan het oprichten" vertelt hij: "En ik wil ook heel graag mijn vliegbrevet halen, maar ik kom tijd tekort." Toch vindt hij dat niet erg: "Ik ben altijd bezig, dat past bij mij. Ik houd ook best wel van een feestje op zijn tijd, maar dat laatste zal ik vaker moeten laten, want die EK wil ik echt gaan halen, daar ga ik alles voor doen. Ik hoop dat het lukt, want ik heb er enorm zin in."

Nederland of Frankrijk

Hadrien over het ujitkomen voor Frankrijk: "Ik ben gewoon heel trots dat ik voor Frankrijk uit mag komen. Ook mijn vader vindt het geweldig, het maakt hem niet uit voor welk land. Het zou wel super zijn om in 2024 voor Frankrijk aan de Olympische Spelen mee te mogen doen, dan zijn ze namelijk in Parijs."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten