Foto:

Bekend in Delft én bij heel voetballend Nederland

Door: Iris Olsthoorn

Delftenaar van de Week

Misschien zegt zijn naam je niet meteen heel veel, maar er is een héle dikke kans dat je de tekeningen van Delftenaar John Körver (Kurf) kent. Op YouTube werd zijn werk al 300 duizend keer bekeken, op Twitter gaat er regelmatig een cartoon van hem viral en rondom Delft is zijn werk ook op allerlei plekken te spotten.

Delft - John is fulltime cartoonist en sneltekenaar. Het duurde wel even voordat hij dit carrièrepad insloeg: "Ik was boekhouder bij DSM, maar ik had altijd wel de wens om tekenaar te worden. Toen ik van de Havo afkwam, wilde ik eigenlijk naar de kunstacademie. Maar op de open dag dacht ik 'dat gaat hem niet worden'." Toch bleef het kriebelen bij John: "Dus op een gegeven moment heb ik mijn baan opgezegd en ben ik bij Firma van Emmerik (de teken- en hobbywinkel die vroeger naast de Oude Kerk zat, red.) gaan werken. Ik had het romantische idee dat ik daar alle kunstenaars zou ontmoeten en zou ontdekken hoe je fulltime als kunstenaar leeft. Maar ze kwamen niet. Wel heel veel huisvrouwen met heel veel hobby's."

Leven als cartoonist

Op een dag kwam er tóch iemand de deur van de zaak binnen die John's aandacht trok: "Hij zei, ik ben Maarten en ik ben cartoonist. Maarten Wolterink. We zijn al snel vrienden geworden. Aan hem zag ik dat je kon leven van cartoons tekenen. Toen ben ik voor mezelf begonnen."

John had op dat moment al wat cartoons gepubliceerd in de Delftse kranten. Tussen 1996 en 2001 kwam zo'n beetje iedere week zijn werk voorbij. "Tegelijkertijd kwam ook het internet op. Dat was voor mij ideaal, want op die manier kon ik mijn werk laten zien."

Langzaam maar zeker stroomden er toen steeds meer opdrachten binnen. "Het was toen allemaal nog op papier tekenen en inkleuren met stiften. In het begin maakte ik vooral veel werk voor bedrijven, maar deed ook live karikatuur tekenen in Holland Casino. Erg leuk, want het barstte daar van de verschillende gezichten."

Heel voetballend Nederland

Jaren later heeft die overstap naar cartoonist John behoorlijk wat leuke opdrachten opgeleverd. "Ik heb met en voor de KNVB bijvoorbeeld verschillende filmpjes gemaakt over het verenigingsleven. Daarin tekende ik 'live' het verhaal wat zij wilden overbrengen. Die zijn naar alle voetbalverenigingen in Nederland gegaan. Een daarvan is op YouTube bijvoorbeeld al driehonderd duizend keer bekeken."
Ook op de voetbalclub van zijn jongste zoon is werk van John te zien: "Hij speelt bij SV Wippolder. Ik miste daar altijd het informatiebord. Bij elke club hangt een bord: dit is de veldnummering, daar zijn de kleedkamers. Maar bij Wippolder nog niet. Toen zei Hans Heijnen (hoofd jeugdopleiding bij sv Wippolder, red.) : nou, dan maak je dat toch zelf.'"

Gevoel overbrengen

Zo kan John nog wel duizend voorbeelden en opdrachtgevers noemen. Wat zijn cartoons nu zo succesvol maken? "Als iets je raakt, heb ik de tekenkracht om dat te verbeelden. Een tekening zie je binnen twee seconden. Het is herkenbaar en speelt in op een gevoel dat je hebt. In een tekening kan je veel meer nuance en abstracte begrippen leggen dan in een foto." Een goed voorbeeld hiervan is de cartoon over de zwemrecordpoging van Maarten van der Weijden, waarbij een voorbijganger tegen een toekijkende Superman zegt: 'Dat is pas een echte held'. "Die boodschap snap je binnen drie seconden. Met tekst lukt dat niet, in een tekening wel."

Expositie

Op dit moment heeft John zijn allereerste expositie. Lunchcafé Van 9 tot Zeven hangt helemaal vol met het werk van John. Van een stripje over de gondelaffaire en Varend Corso tot Mooi Weer Spelen en van Maarten van der Weijden tot de Luizenmoeder. Klaar met tekenen is John nog lang niet: "Ik zou graag nog een keer een groot stripverhaal over Delft willen maken. Het liefst over de Gouden Eeuw, met de bierbrouwerijen en de lakenindustrie. Een beetje a la Suske en Wiske."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten