Foto: Ed van de Pol
Sporter van de week

Julian Jenner wil toptrainer worden

Sporter van de Week

Door: Stan Wagtman

We kennen Julian Jenner (34) allemaal nog wel van de voetbalvelden. 'De Koning van de schaar' heeft inmiddels een ander doel: de top halen als trainer. Na een mooie voetbalcarrière bij onder meer DHC, NAC, AZ en het Hongaarse Ferencváros timmert Julian inmiddels al aardig aan de weg. Met een kampioenschap met AZ onder-16, een functie bij Rijnsburgse Boys en een eigen voetbalacademie stippelt Julian langzaam zijn weg naar de top uit.

NOOTDORP - "Die bijnaam is op zich wel leuk. Het kan twee kanten op. Of mensen waarderen het, of ze gaan overdrijven. Ik deed de schaar altijd functioneel. Natuurlijk zit er soms wel een stukje entertainment bij, maar dat moet ook. Mensen betalen geld voor een kaartje", aldus Julian. Hij vindt het dan ook jammer dat de trucs steeds meer uit het voetbal verdwijnen: "Een echte actie hebben er nog maar weinig. In mijn tijd was dat heel anders. Ik denk dat het niveau toen een stuk hoger was."

Wijste

Julian wordt geboren in Delft, woont een tijdje in Voorburg, maar verhuist daarna naar Delft: "We hebben in verschillende wijken gewoond. Mijn broertje Ché en ik waren altijd buiten aan het voetballen." Julian heeft nog een broertje. "Ik ben de oudste. En de wijste natuurlijk, haha", grapt Julian. Zijn voetbalcarrière begint bij DVV Delft: "Dat was een mooie tijd. Na een aantal jaar ging ik naar Feyenoord, maar daar had ik het niet naar mijn zin. Toen heb ik een aantal clubs gehad voordat ik bij DHC terechtkwam." Daar heeft Julian het goed naar zijn zin: "Dat was fantastisch. Mijn vader was daar mijn trainer. En er zat zoveel talent in ons team."

Brabant

Door zijn goede spel bij DHC is Julian niet meer te houden: "Ik heb stage gelopen bij Ajax en wat andere clubs, maar het werd NAC. De Brabantse sfeer stond me direct aan. Vriendelijke mensen." De keuze voor NAC betaalt zich drie jaar later uit: "Ik maakte mijn debuut tegen AZ, maar kreeg niet heel veel ballen. Ik kreeg wel een doodschop van Barry van Galen, haha. Hij is nu een goede vriend van me." Toch breekt Julian pas in het seizoen 2005/2006 echt door: "Toen speelde ik veel, maakte veel assists. Na dat seizoen ging ik naar AZ."

Leermeester

Bij AZ krijgt Julian te maken met Louis van Gaal: "Een fantastisch mens en een fantastische trainer." Zijn eerste seizoen bij AZ lijkt mooi te worden, maar eindigt in een drama: "We verloren alles. Het kampioenschap, de bekerfinale, de UEFA Cup. Ik heb daar nog jaren last van gehad." Met Jong Oranje het EK winnen die zomer noemt Julian een 'schrale troost': "Ik voelde me niet echt onderdeel van dat team." Een aantal mindere jaren volgen, waarna Julian in Hongarije het plezier terugvindt: "Ik was daar echt 'het mannetje' en had een goede band met de fans. Ferencváros was heel mooi."

Ambitie

In 2016 beëindigt Julian zijn voetbalcarrière. "Misschien had er meer ingezeten, maar ik heb met fantastische spelers gespeeld." Dat hij trainer wil worden, weet Julian direct: "Van een trainer als Van Gaal heb ik veel geleerd, plus dat ik er zelf ook ideeën over heb." Vorig jaar was Julian actief bij AZ onder-16: "Maar combineren met mijn hoofdtrainerschap bij Rijnsburgse Boys onder-17 ging niet meer. Nu ben ik wel weer op zoek naar een BVO. Ik wil de top halen als trainer."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten