De blije winnaars. Met dank aan Stichting Techniek Promotie (fotograaf Thomas Vugs)
De blije winnaars. Met dank aan Stichting Techniek Promotie (fotograaf Thomas Vugs) (Foto: Thomas Vugs)

Delfts Lego team naar finale in Detroit

Van de redactie

Winnaar First Lego League Benelux

Het team MarsMellows heeft zaterdag de Benelux Finale van de First Lego League gewonnen. Daarmee heeft het team een ticket verdiend voor deelname aan het World Festival in Detroit.

Eindhoven - De MarsMellows, een team van zeven kinderen uit Delft en Den Haag, wonnen in Eindhoven van vijftig andere teams. Die teams waren de winnaars van eerdere regiofinales van lagere en middelbare scholen uit Nederland, België en Luxemburg. De MarsMellows 'staken er op alle aspecten met kop en schouders bovenuit', aldus de jury. "Ze kennen elkaar onder ander van eerdere Lego League wedstrijden" vertelt coach Mariëtte van Himbergen: "Elke woensdag en zondag komen ze bij elkaar, ze zijn heel gedreven, ze hebben nauwelijks een coach nodig."

Into Orbit

De First Lego League is een wereldwijde techniekwedstrijd voor jongeren tussen 9 en 15 jaar. De deelnemers worden uitgedaagd om de rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. Elk jaar is er een challenge met een ander thema. Dit jaar was dat 'Into Orbit', en ging het over ruimtevaart. De kinderen moeten daarbij een volledig autonome robot ontwerpen, bouwen en programmeren. Deze robot moet tijdens de wedstrijd verschillende opdrachten kunnen uitvoeren. Ook moeten de kinderen een innovatieve oplossing bedenken en presenteren die te maken heeft met reizen in de ruimte.

Astronautenvoer

De wedstrijd duurde een hele dag en bestond uit verschillende onderdelen. Een samenwerkingsopdracht, een projectpresentatie en de Lego-robot challenge telden allemaal op tot de eindscore. Het project van de MarsMellows gaat over het verbeteren van de smaak van het voedsel voor astronauten door het trainen en triggeren van het reukzintuig. Ze hebben daarvoor de afgelopen vijf maanden met allerlei deskundigen uit binnen- en buitenland contact gehad. Op creatieve wijze presenteerden de kinderen hun onderzoek, waarbij een prototype van een geurmasker op veel belangstelling van de jury kon rekenen.

Tijdens de prijsuitreiking werden voor alle presentaties afzonderlijke prijzen uitgereikt. Uiteindelijk kregen de drie teams die op alle onderdelen het beste gepresteerd hadden een ticket voor het World Festival in de VS. Het bleef spannend tot het allerlaatste moment, toen de eerste prijs voor de MarsMellows was.

Sponsoren

Een geweldig mooie ervaring, niet alleen om in aanraking te komen met techniek en hierover heel veel te leren maar ook om samen te werken en oplossingsgericht te denken. En het avontuur houdt hier dus niet op; nu naar de finale in Detroit. Lieve, Anne Fleur, Paul, Lucas, Tjorven, Mia en Hans gaan de komende weken op zoek naar sponsoren om dit mogelijk te maken.

Meer berichten