Het portret van Louise Juliana
Het portret van Louise Juliana (Foto: Museum Prinsenhof Delft)

"Willem van Oranje is hier!' bijna afgelopen

Eén van de topstukken in de tentoonstelling Willem van Oranje is hier!, het portret van Louise Juliana uit het Siegerland Museum (Siegen, Duitsland), gaat Museum Prinsenhof Delft weer verlaten. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 3 maart.

Delft - Een deel van de expositie wordt opgenomen in de vaste presentatie, maar dit is de laatste kans om het portret van Louise Juliana, één van de lievelingen van het publiek, te komen bewonderen. Ook de persoonlijke drinkbeker van Willem van Oranje uit de collectie van Museum Het Zwanenbroedershuis is voor het laatst te zien. Louise Juliana is de dochter van Willem van Oranje en moeder van de Winterkoning Frederik V van de Palts. Ze is geboren, gedoopt en opgegroeid in het Prinsenhof. Bijzonder is dat Louise Juliana in deze tentoonstelling voor het eerst is herenigd met haar moeder Charlotte de Bourbon, op de plek waar beiden hebben gewoond. De schilderijen maken onderdeel uit van een reeks familieportretten die tussen 1578 en 1582 door Daniël van den Queborn zijn gemaakt.

De drinkbeker (ca. 1560) uit de collectie van Museum Het Zwanenbroedershuis is door Willem van Oranje persoonlijk gebruikt bij de gezamenlijke maaltijden van het katholieke Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in 's-Hertogenbosch.

Afgelopen jaar was het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Met de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! zet Museum Prinsenhof Delft de Nederlandse geschiedenis in de schijnwerpers, op de plek waar het zich allemaal afspeelde: het eeuwenoude Prinsenhof. In 1572 vlucht Willem van Oranje naar het veilig ommuurde Delft om uit handen van de Spaanse overheerser te blijven. In het Prinsenhof woont hij, krijgt hij kinderen en leidt hij de Opstand, waarmee hij de basis legt voor het Nederland van vandaag.

Tijdens de voorjaarsvakantie organiseert het museum tal van activiteiten, zoals instaprondleidingen door de tentoonstelling en verhalenvertellers.

Over Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof Delft vertelt het verhaal van vijf eeuwen Nederlandse geschiedenis aan de hand van drie iconen: Willem van Oranje, Delftse Meesters en Delfts Blauw. Bezoekers worden meegenomen door het rijke verleden, de kunst en de cultuur van Delft, die van de stad tot op de dag van vandaag een inspirerende plek maken. Ervaar hoe groot de invloed van Delft was op de ontwikkeling van Nederland en ontdek de vindingrijkheid die Delft nog altijd typeert.

De tentoonstelling en randprogrammering zijn mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Rabobank, Ruitenburg adviseurs accountants, Van der Mandele Stichting en Gemeente Delft.

Meer berichten