Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Delft onveiliger geworden

Soms is het hebben van een hoge positie op een ranglijst helemaal niet leuk. Denk aan de ranglijst van de duurste gemeente, het slechtste boek van het jaar, of de stad met de meeste alcoholisten. Je hebt dan liever dat je ergens onderin staat, of nog beter: allerlaatste.

Helaas blijkt dat Delft in de ranglijst van meest onveilige gemeenten is gestegen van plek 47 naar 34. Een zeer onprettige gedachte, lijkt me toch. Ik wilde schrijven: een plek die onze mooie stad niet verdient. Maar dat is niet waar. De cijfers van de misdaadmeter spreken namelijk boekdelen. Het aantal woninginbraken is met bijna vijf procent gestegen, het aantal inbraken in schuurtjes met twintig procent, het aantal autodiefstallen met twaalf procent en het aantal vernielingen met elf procent. Een rapport waar handhavers en stadsbestuur niet trots op kunnen zijn. Het meest schokkend is dat het aantal mishandelingen is gestegen van tweehonderdnegenendertig in 2017 naar tweehonderdeenennegentig in 2018. Die donkerrode cijfers weerspiegelen een enorme hoeveelheid leed. Een mishandeling heeft namelijk grote impact op het leven van de slachtoffers. Die ervaren niet alleen de lichamelijke en geestelijke pijn. Ze krijgen ook angsten, worden onzeker en hebben grote moeite om anderen te vertrouwen. Vorig jaar hadden daar dus tweehonderdeenennegentig mensen mee te maken.

Onmiddellijk klinkt hier en daar de roep om meer blauw op straat. Ik vraag me af of dat nou meteen de juiste weg is. Het lijkt mij beter om te onderzoeken hoe het komt dat deze misdaadcijfers zijn gestegen. Heeft het te maken met de toenemende ongelijkheid in de stad? Met sociale uitsluiting van sommige groepen? Met discriminatie? Met mensen met een niet-westerse achtergrond die zich maar niet kunnen voegen in onze samenleving? Met armoede?

Gelukkig zijn er lichtpuntjes in Delft. Het aantal straatroven, overvallen en gevallen van zakkenrollen is fors gedaald. Misschien kan het stadsbestuur daar iets van leren. Maar spoed is vereist. We mogen als stad niet accepteren dat we onveiliger zijn geworden.

Meer berichten