Foto: Marc de Haan
Oude(r) Delft

Beter af met minder medicijnen ouderen slikken 8 pillen per dag

Door: Marie-Jet Eckebus

Sinds 1840 stijgt onze levensverwachting. Iedere 10 jaar krijg we er 2,5 jaar bij. Ondanks dat we steeds ouder worden, leven we niet noodzakelijkerwijze gezond. COPD, hart- en vaatziekten en diabetes zijn ziektes die bij de oudere garde vaak voorkomen. Om deze aandoeningen onder controle te houden, slikken ouderen gemiddeld 8 pillen per persoon per dag. Is zo'n grote hoeveelheid echt wel nodig?

DELFT - De bibliotheek van Pijnacker zit op 12 februari tjokvol belangstellenden, die zich verzameld hebben voor de lezing van Dr. David van Bodegom over 'ontpillen'. Met zijn vlotte spreektrant, een vleugje humor en aansprekend beeldmateriaal weet Van Bodegom zijn toehoorders te boeien.Tijdens zijn co-assistentschap vertrok hij naar Ghana om daar onderzoek te doen naar veroudering. Wat bleek: in Ghana komen nauwelijks verstopte vaten, te hoog bloedsuikergehalte of te hoog cholesterol voor. Hoe wij in Nederland oud worden, ligt voor een groot deel aan onze omgeving. Vroeger waren we noest aan het werk op het land. Daar was energierijk voedsel voor nodig. Ons lichaam 'herinnert' zich die situatie nog en vraagt om vet en suiker, hoewel we nu het merendeel van de dag zittend doorbrengen. Daardoor is de helft van de Nederlanders is te dik. De gezondheidsproblemen die daaruit voortvloeien zijn onder controle te houden met medicijnen, maar het probleem wordt daar niet mee opgelost. Het is vaak een kwestie van de levensstijl aanpassen. Met minder alcohol, minder zout en meer bewegen houd je de bloeddruk lager. En waarom zou je kalktabletten slikken wanneer je met beweging en het gebruiken van zuivelproducten ook sterke botten kunt houden? Slapeloosheid kan je beter tegengaan door in het uur voordat je gaat slapen je activiteiten rustig af te bouwen en jezelf niet bloot te stellen aan fel licht dan door slaappillen te slikken.Voor obstipatie weet Van Bodegom een simpel trucje: zet je voeten op een krukje, zodat je ontspannen op het toilet zit. Van Bodegom vindt het jammer dat huisartsen hun patiënten niet vaker naar een diëtist verwijzen. "Als ik slechts één advies zou mogen geven, is het: eet wat minder," zegt hij. Het is overigens niet zijn bedoeling om medicijnen zoals pijnstillers van mensen af te pakken: "Laten we blij zijn dat er pillen bestaan, voor als we écht ziek zijn of pijn hebben."

Nieuwsgierig geworden?

In zijn boek "Ontpillen" beschrijft arts en verouderingsdeskundige David van Bodegom op begrijpelijkewijze hoe ons lichaam werkt en hoe we door aanpassing van onze leefstijl minder pillen hoeven te slikken en langer gezond blijven.

Meer berichten