Foto: Bas de Meijer

Delftse Linda selecteert en traint atleten superfiets

Van de redactie

Linda Vermeulen (21) uit Delft, maakt deel uit van studentenproject Human Power Team van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam. Vorige week presenteerden zij het ontwerp van hun nieuwste hightech fiets: de VeloX 9. Met deze fiets zullen zij in september het wereldrecord van 121,8 km/uur aanvallen in Nevada.

Delft - Linda is Chief Human Power van het team. "Ik ben ervoor verantwoordelijk dat selectie en training van atleten zo optimaal mogelijk verloopt.", legt ze uit. "Hierbij is het niet alleen van belang om het Human Power departement aan te sturen en aan te vullen waar nodig, maar is ook afstemming op het technische deel essentieel. Dit multidisciplinaire aspect vind ik juist leuk en uitdagend."

Hightech fiets

Het Human Power Team heeft het ontwerp van de VeloX geoptimaliseerd om zo hard mogelijk te kunnen fietsen. Zo heeft de fiets bijvoorbeeld geen raam. Tomas Gast, de Chief Engineering van het team legt uit. "Dit levert bij hoge snelheden extra weerstand op. Daarom halen we het raampje volledig weg, en vervangen dit door een mini cameraatje achterop de kap." De VeloX wordt daarnaast gemaakt van super lichtgewicht materialen en zo klein mogelijk gemaakt om de luchtweerstand te beperken. Om ruimte te besparen wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkeld schakelsysteem waarbij de cassette beweegt in plaats van de ketting. Bovendien rijdt de VeloX dit jaar met speciaal ontwikkelde banden zodat de VeloX de allerlaagste rolweerstand ondervindt.

Vrouwen record

In september 2019 neemt het team deel aan het vrouwenklassement van de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) in Nevada, Amerika. "In het plaatsje Battle Mountain bevindt zich een rechte weg van 10 kilometer lang: lang genoeg om snelheid op te bouwen, een sprint te trekken en weer af te remmen." vertelt Britt Krabbenborg, Teammanager. "Door de ligging op 1400 meter hoogte is de lucht ijler, waardoor de luchtweerstand lager is, wat ideaal is voor een recordpoging." De VeloX wordt speciaal ontwikkeld voor twee vrouwelijke atletes: Jennifer Breet en Rosa Bas. Jennifer was vorig jaar ook al deel van het team waarbij ze de tweede plek heeft behaald tijdens de WHPSC. Rosa heeft tot de zomer op hoog niveau en zelfs WK's geroeid.


 

Meer berichten