Pieter-Jan in functie als trouwambtenaar (foto: Mariët Bos).
Pieter-Jan in functie als trouwambtenaar (foto: Mariët Bos). (Foto: Mariët Bos)
Delftenaar van de week

Pieter-Jan Rodenburg is trouwambtenaar

Door: Tom Kikuchi

Delftenaar van de Week

Als je in het afgelopen jaar bij een bruiloft op het stadhuis bent geweest, dan zou het zomaar kunnen dat Pieter-Jan Rodenburg (33) daar de trouwambtenaar was. De Delvenaar heeft al heel wat huwelijken geleid en hij hoopt dat er nog veel meer bijkomen. "Ik zou hier nog wel 40 jaar mee door kunnen."

Delft - We spreken Pieter-Jan in de tuin van de woongroep Taste, in de Voorhof. Hij vertelt hoe hij op het idee kwam om trouwambtenaar te worden: "Er is een tijd geweest dat er veel mensen in mijn omgeving trouwden. Bij zo'n trouwceremonie dacht ik vaak: dit kan ik ook. Want door mijn werk als journalist had ik al ervaring met schrijven en spreken in het openbaar."

Toen Gemeente Delft via Facebook een vacature voor trouwambtenaren deelde, aarzelde hij dan ook geen moment. "Ik heb het er vaak met vrienden over gehad dat ik trouwambtenaar wil zijn. Ik dacht toen: ik moet dit gewoon doen." Inmiddels is hij iets meer dan een jaar trouwambtenaar.

Buurtpastor

Naast trouwambtenaar is hij actief als 'buurtpastor' van zijn woongroep Taste. Daar probeert hij iets te betekenen voor mensen om hem heen. Dat is iets wat hem ook aanspreekt aan het werk als trouwambtenaar. "De mooie dingen in je leven bestaan uit momenten. En een huwelijksceremonie is een van de belangrijkste momenten in je leven. Als ik speech en ik zie het stel lachen of een traantje wegpinken omdat het emotioneel is, dan geeft dat echt voldoening. Dat ik zo kan bijdragen aan een speciaal moment uit iemands leven is ontzettend gaaf."

Balans

Pieter-Jan: "Ik denk dat mijn stijl van bruiloften leiden persoonlijk is. Door mijn ervaring als journalist ben ik het gewend om verhalen te vertellen. Daardoor kan ik ook de juiste vragen stellen en goed de essentie van een koppel vastleggen. Als ik met de mensen praat, probeer ik altijd bij ze thuis te komen. Want daar kun je aan zien met wat voor mensen je te maken hebt. Dat helpt om een balans te vinden tussen humor en plechtigheid tijdens de ceremonie. Natuurlijk moet er gelachen worden, maar een huwelijk is natuurlijk gewoon een mooi en plechtig moment."

Gamer-huwelijk

Elke bruiloft heeft natuurlijk iets bijzonders. Maar wat Pieter-Jan het meeste bij blijft van een bruiloft, is het verhaal achter het koppel. "Ik had een keer een trouwerij in Het Rieten Dak. Dat was een heel leuk koppel, dat elkaar kende van het gamen. Ze spraken elkaar eerst alleen via de headset. Het verhaal van dat stel vond ik heel mooi. Er zit toch gewoon iets heel moois in, dat je begint met elkaar doodknallen in Call of Duty, en uiteindelijk met elkaar trouwt?"

Leuke stellen

In het jaar dat Pieter-Jan werkzaam is als trouwambtenaar heeft hij al een tiental huwelijken voltrokken. Echt rare dingen heeft hij niet meegemaakt als trouwambtenaar.

"Ik hoor van mijn collega's wel eens verhalen over bizarre stellen of gebeurtenissen. Zo was er een keer een verhaal over een SM-huwelijk. Zoiets heb ik zelf nog nooit meegemaakt. Ik heb ook nog nooit een stel gehad waarvan ik dacht: 'Oh jee, wat moet ik hier mee?' Nee, mijn stellen waren 'gewoon leuk'. Maar als ik ooit een stel met heel unieke wensen voor me krijg die mij vragen voor hun bruiloft, dan zou ik die uitdaging niet uit de weg gaan. Ik hou wel van een avontuurtje."

Verrijking

Met zijn 33 jaar is Pieter-Jan een stuk jonger dan de gemiddelde trouwambtenaar in Delft.

En als het aan hem ligt gaat hij er nog lang mee door: "Het trouwambtenaarschap is echt een verrijking voor mijn leven, en ik doe het met ontzettend veel plezier. Dus voorlopig zal ik gewoon mijn toga blijven dragen."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten