Robert en Nicole Damen met papierschepper Leo Hoegen in hun nieuwe bedrijfspand.
Robert en Nicole Damen met papierschepper Leo Hoegen in hun nieuwe bedrijfspand. (Foto: Robbert Roos)

Wereld van papier bij Damen Papier Royaal in Den Hoorn

Door: Robbert Roos

Voor de meeste mensen is papier niets bijzonders. Gewoon een stuk materiaal waarop je kunt schrijven of tekenen. Die zijn dan in elk geval nog nooit bij Damen / Papier Royaal geweest. Deze papierspecialist beschikt over een assortiment wat uniek is in Europa. Op zaterdag 9 maart openden zij hun nieuwe winkel annex groothandel aan de Kleijweg 22 in Den Hoorn.

Den Hoorn - Als Robert Damen, vierde generatie kantoorboekhandelaar, over papier begint te vertellen schitteren zijn ogen. "Na 124 jaar in Den Haag waren we de stad wel een beetje zat. De drukte, het rumoer; we waren er wel klaar mee." Samen met zijn vrouw Nicole verhuisde hij naar Den Hoorn. Toen daar een bedrijfspand beschikbaar kwam was de keuze snel gemaakt. Op de nieuwe locatie in Den Hoorn kunnen Robert en Nicole zich helemaal richten op hun core business papier. Bijzonder papier in uiteenlopende diktes voor restauratiewerk of boekbinders, maar ook papier om kamerschermen mee te maken. "Er zit natuurlijk een wereld van verschil tussen een gewoon velletje A4 en prachtig handgeschept papier uit landen zoals Japan. Er zijn heel veel liefhebbers van mooi papier, al zou je dat misschien niet zo snel verwachten" vertelt Robert vol enthousiasme. "Niet alleen schrijvers, maar ook mensen die handwerken of knutselen." Als hij een rondleiding geeft door zijn bedrijf weet je bijna niet waar je moet kijken. Overal om je heen de mooiste soorten papier, bedrukt of onbedrukt, in de meest uiteenlopende formaten. "Papier is zo'n multifunctioneel product" legt Robert uit. "Je kunt er van alles van maken. Mooie kaarten en schrijfpapier, een bijzondere uitnodiging, maar ook lampenkappen of kartonnages zoals opbergdozen." Het papier wat verkocht wordt selecteert Damen zelf en is afkomstig uit landen als Japan, Italië, Nepal, India en Ethiopië. Ook laat hij zich inspireren op grote beurzen zoals in Frankfurt. Tijdens de openingsdag worden er verschillende demonstraties gegeven. Leo Hoegen van de Papierderij laat stap voor stap zien hoe handgeschept papier gemaakt wordt, terwijl op andere plaatsen het proces van kartonnages maken en het afdrukken van een linoleumplaat gedemonstreerd wordt. Het massaal toegestroomde publiek kijkt ademloos toe en krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. "We geven regelmatig workshops" vertelt Nicole. "Erg leuk om te doen."

Damen / Papier Royaal is gevestigd aan de Kleijweg 22 in Den Hoorn en geopend van donderdag t/m zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Maandag t/m woensdag op afspraak. Kijk voor meer informatie op www.papier-royaal.nl of de webshop www.washicompany.eu

Meer berichten