Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Weer een winkel weg

Bespiegelingen door Marcel de Jong

Ook speelgoedwinkel Intertoys moet er dus aan geloven. Failliet. Voor de Delftse vestiging komt er zelfs geen doorstart. De lamellen waren neergelaten en op een vergeeld velletje papier aan de etalageruit had de eigenaar gekrabbeld dat het over en uit was.

Het is geen nieuw verhaal. Al eerder heeft de eigenaar van de kopieerwinkel in mijn buurt er de brui aan gegeven, net zoals de drogist, poelier en stomerij.

Zo is het in veel meer buurten in Delft. De met graffiti bespoten etalageruiten en verlaten toonbanken met een dikke laag stof zijn de schaduwen van een ooit bloeiende winkelnering. Het stemt mij niet alleen tot weemoed. Ik maak me er ook zorgen over. De socioloog Ray Oldenburg noemt buurtwinkels een voorbeeld van zogenaamde "third places", een plek naast thuis en het werk waar mensen elkaar kunnen treffen. De buurtwinkel versterkt de samenhang in de wijk, meent hij, en zorgt dat mensen met elkaar in gesprek gaan, ook al gaat het over die losliggende stoeptegels of de hondenpoep in het grasveld. Buurtwinkels dragen bij aan het verminderen van de anonimiteit en het individualisme in een stad.

Maar ja, hoe vaak ben ik eigenlijk naar een van die buurtwinkels geweest? Hoeveel keer heb ik speelgoed bij Intertoys gekocht? Deodorant gekocht bij die drogist om de hoek? Weinig, moet ik tot mijn schande bekennen. Ik wil wel, maar er is één probleem: als ik thuiskom na mijn werkdag, zijn die winkels gesloten. Dus zit er niets anders op dan naar de supermarkt gaan. En ja, af en toe ontkom ik niet aan de verleiding om een boek via internet te kopen.

Dat moet anders. Ik wil dat de buurtwinkels onderdeel van onze wijken blijven. Ze zijn het cement van de buurt, net zoals wijkcentra zijn, en scholen, buurthuizen. Maar een middenstander kan niet kan leven van gemeenschapszin. Daarom heb ik besloten vaker boodschappen te doen bij de winkel om de hoek. Misschien wilt u mij volgen? Die Leerdammer bij die kaasboer om de hoek is heel lekker, wist u dat? We komen elkaar dan vast vaker tegen.

Meer berichten