Foto:

Nieuwe vrijwilligers terminale zorg

Marcel de Jong

Burgemeester overhandigt diploma

Tien nieuwe vrijwilligers van het Hospice/Vrijwillige palliatieve terminale zorg (VPTZ) Delft hebben hun introductiecursus voor hun werk afgerond. Het diploma ontvingen ze 11 maart uit handen van burgemeester Marja van Bijsterveldt.

Delft - De vrijwilligers ondersteunen cliënten tijdens de laatste fase van hun leven en hun mantelzorgers, vertelt coördinator Gabriëlla Rijerse. Ze werkt al veertien jaar bij Hospice en VPTZ Delft. Ze geniet nog iedere dag van het werk. "Hier geven we zorg zoals zorg hoort te zijn. Wij geven onze cliënten werkelijk de aandacht en liefde die ze nodig hebben. We zijn er – dat is ons motto."

Puur zichzelf zijn

Rijerse wijst naar twee schilderijlijsten in de gang van het Hospice aan het Vorrinkplein. Achter het glas vormen tientallen lepels een cirkelvormig patroon. "Ze zijn gegeven door de cliënten die bij ons zijn overleden. Bij iedere lepel hoort een verhaal. Onze cliënten zijn heel puur, volledig zichzelf. Ze hebben niets meer te verbergen. Het doet er niet meer toe of ze een miljoen op de bank hebben. Ze gaan immers dood. Ze vertellen dan hele persoonlijke verhalen. Het is fijn om dan een luisterend oor te zijn."

Aandacht voor rouwprocessen

Coördinator en trainer Conny van Luijk legt uit dat de cursus onder andere uit de onderdelen verzorging, tiltechnieken, communicatie en ethische dilemma's bestaat. "Maar we gaan ook uitgebreid in op de manier waarop vrijwilligers omgaan met rouw en verlies. Hoe zijn zij ooit getroost? Wat was helpend of juist niet prettig? Het is belangrijk dat ze zich daar over kunnen praten. Ze moeten eigen verdriet goed verwerkt hebben."

Iets teruggeven

De cursisten vertellen Marja van Bijsterveldt tijdens de diplomering persoonlijke verhalen. Mahdokht Koopidar hoorde in Nederland dat haar moeder in Iran stervende was. Ze was te laat om haar moeder in haar laatste uren bij te staan. "De liefde die ik haar toen niet heb kunnen geven, wil ik nu aan anderen schenken."

Ook Jenne de Haan wil iets terug geven aan terminale cliënten. "Ik heb mijn vrouw intensief verzorgd tijdens haar ziekte. Loodzwaar. Er moest zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag iemand bij haar zijn. Als je niet oppast, loop je tegen een burn-out aan. Je moet bij kunnen tanken. Anders loop je leeg. Het was daarom zo fijn dat er een vrijwilliger van de palliatieve thuiszorg aanwezig was. Ik kon dan even weg en mijn accu opladen. Die zorg wil ik nu aan anderen geven. Ik weet hoe belangrijk dat is."

Betekenisvol werk

Van Bijsterveldt toont zich tijdens een toespraak dankbaar voor het werk van de vrijwilligers. "Jullie doen betekenisvol werk. In onze vergrijzende samenleving neemt de eenzaamheid toe. Gemeenschapszin en voor elkaar klaarstaan zijn minder vanzelfsprekend dan vroeger. Jullie zijn daarom van grote waarde voor Delft. Jullie betekenen werkelijk iets voor mensen. "

Meer berichten