André Kuipers adviseert Delfts First Lego League Team

Afgelopen woensdag vond de ontmoeting plaats van André Kuipers en het Lego League team De MarsMellows. De kinderen waren ruim een uur met André Kuipers in gesprek over hun project. Dit project heeft te maken met het smakelijker maken van het eten voor astronauten aan boord van ruimtestations, en daar heeft André natuurlijk ruime ervaring mee.

Ongeveer een maand geleden wonnen de MarsMellows de Benelux finale van de wereldwijde techniekwedstrijd First Lego League. Dit betekent dat ze ons land mogen vertegenwoordigen bij het World Championship in Detroit.

Het zevental had al eerder een bericht gestuurd naar onze Nederlandse astronaut met de vraag of hij hen kon helpen bij hun project. Ze kregen een vriendelijke brief terug waarin André uitlegde dat hij van ontzettend veel teams vergelijkbare verzoeken had ontvangen, waardoor het onmogelijk was om ieder team te woord te staan. Na het winnen van de finale trok het team opnieuw de stoute schoenen aan en vroeg of hij nu wel tijd kon maken voor de winnaars. En dat kon dus.

De MarsMellows hebben eerder tijdens hun onderzoek ontdekt dat astronauten in de ruimte nauwelijks kunnen ruiken. Dit heeft te maken met het ontbreken van zwaartekracht. Hierdoor hebben astronauten continu een verstopte neus en ook de geurmoleculen komen op een andere manier vrij. Geur blijkt ontzettend belangrijk voor de smaak van het eten, experts vertelden hen dat maar liefst 80% van de smaak van het eten bepaald wordt door de geur.

Van André leerden ze woensdag onder andere dat zout in de ruimte de zuurtegraad van het bloed verandert, waardoor botontkalking optreedt. Een andere manier om het eten meer smaak te geven is dus heel welkom.

Om astronauten weer beter te laten ruiken heeft het team een oplossing bedacht waarbij het geurzintuig getriggerd en getraind wordt, zowel voorafgaand als ook tijdens de ruimtereis. Dit hebben ze gedaan na met veel experts in binnen- en buitenland te hebben gesproken. Diverse professoren van de Universiteit van Wageningen, maar ook mensen uit het bedrijfsleven en medewerkers van de ESA hebben aan hun onderzoek meegewerkt.

Op 21 april vertrekt het team naar Detroit waar ze Nederland zullen vertegenwoordigen tijdens het World Championship. Het team is op dit moment al volop bezig met de voorbereidingen. De presentaties worden vertaald in het Engels, er wordt gewerkt aan cadeautjes voor de andere deelnemende teams en de leerlingen proberen geld in te zamelen om de reis mogelijk te maken. Daarnaast zetten de MarsMellows zich ook in om hun CO2-footprint te compenseren door een bedrag te doneren aan Trees for All, een organisatie die investeert in duurzame bosprojecten.

Mocht u het team willen ondersteunen dan kan dat via de doneeractie: https://www.doneeractie.nl/jeugd-techniekteam-marsmellows-naar-detroit/-34207

De First Lego League is een techniekwedstrijd voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 15 jaar. De kinderen moeten een autonome robot programmeren die op een speciale baan diverse missies moet uitvoeren. Deze missies hebben altijd te maken met een jaarlijks wisselend thema. Dit jaar is het thema Into Orbit, over ruimtevaart. Naast de robotwedstrijd bestaat de wedstrijd uit meer onderdelen zoals Core Values, over samenwerking en een projectonderzoek.

Meer berichten