Foto: Celine van Benten

Op zaterdag naar school in Delft

Door: Celine van Benten

Langs bij de Russische school Delft

Elke zaterdagochtend is in het gebouw van het Christelijk Lyceum Delft de Russische school te vinden. De school bestaat al 16 jaar en is opgericht voor kinderen van Russische ouder(s) om de taal te leren. De kinderen zijn tussen de 3 en 14 jaar.

Delft - Het begon allemaal met twee vrouwen die hun kinderen en kinderen van vriendinnen lesgaven in de Russische taal. Hierna groeiden de lessen uit naar een 'echte' school in een oude boerderij in Tanthof. In het begin waren er een stuk of 15 kinderen, 5 docenten, geen lesboeken en maar één lokaal. Svetlana is sinds vijf jaar de directrice van de Russische school. De school heeft op dit moment 10 groepen, zo'n 80 leerlingen en 14 docenten. De kinderen krijgen les in het lezen en spreken van de Russische taal, verder is er ook een optie voor creatieve lessen zoals tekenles. Volgens Svetlana is het voor de school belangrijk dat de kinderen het naar hun zin hebben. "Wij doen veel aan buitenschoolse activiteiten zoals toneelstukken, feestjes en concerten. Dat past ook bij de manier hoe wij hier lesgeven. Op die manier laten we zien dat taal leren ook leuk is."

Svetlana komt oorspronkelijk uit Sint-Petersburg en is getrouwd met een Nederlandse man. "Wij hebben elkaar ontmoet in 1995 toen hij in Rusland was en een gids nodig had. Een vriend van mij introduceerde ons toen." In 2000 maakte Svetlana de moeilijke keuze om naar Nederland te emigreren met hun tweeling. Svetlana's kinderen gingen ook elke zaterdag naar de school waar zij lesgeeft, om Russisch te leren. "Ze spreken Nederlands en hebben Nederlandse vriendjes en vriendinnetjes. Maar aan de andere kant hebben ze wel een moeder die soms Russisch tegen ze praat of een Russische film aanzet. Dan moeten zij ook de taal kunnen spreken. Als ouder mis je anders een band met je kind." Svetlana is erg blij met hoe het met de school gaat en hoopt dat de school door kan groeien. "Wij zijn erg blij met het gebouw waar wij nu zitten. Het CLD behandelt ons erg goed en daar zijn wij dankbaar voor. Verder willen wij een ontmoetingsplek blijven voor de kinderen en de ouders."

Russen in Nederland

In Nederland wonen rond de 30.000 mensen met een Russische achtergrond. Volgens Svetlana komen de meeste ouders van de kinderen die zij lesgeeft naar Delft vanwege hun werk bij de TU Delft. In de omgeving zijn nog twee Russische scholen te vinden, een school in Voorburg en er worden lessen gegeven bij de Russische Ambassade in Den Haag.

Meer berichten